Većina dubrovačkih hotela zatvara vrata, nekolicina otvorenih uzda se u letove

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: ALH
Da se radi o uobičajenoj sezoni, većina hotela bi svoja vrata zatvorila tek u studenome, a neki ih uopće ne bi zatvarali. Ipak, do listopada će više od 10 hotela na dubrovačkom području zatvoriti svoja vrata, dok za one koji će ostati otvoreni ne postoji konkretniji plan.

Kako je Dubrovnik u prvom redu avio destinacija, i sudbina dubrovačkih hotela koji će ostati otvoreni je neizvjesna s obzirom na to kako svi čekaju što će se dalje događati s letovima, ali i epidemiološkom situacijom kako u Dubrovniku, tako i na tržištima iz kojih gosti dolaze.

DVA HOTELA U VLASNIŠTVU ALH OSTAJU OTVORENI DO DALJNJEG

Upravo takva situacija je i po pitanju Jadranskih luksuznih hotela. Dio njih je zatvoren, a ostali će ostati otvoreni sve dok postoje najave dolazaka.

„Hoteli grupacije Jadranski luksuzni hoteli (ALH) bit će otvoreni sve dok su preduvjeti za njihov rad omogućeni i dok postoje najave dolazaka. Trenutno su otvoreni Hotel Excelsior i Hotel Dubrovnik Palace. Važno je napomenuti da je dinamika zatvaranja hotela ALH, jednako kao i otvaranja bila vezana uz najave dolazaka i broj avio linija prema destinaciji. Hotel Bellevue zatvoren je 7. rujna, Hotel Odisej na Mljetu zatvoren je 14. rujna, a 20. rujna zatvoren je i Hotel Croatia,“ odgovorili su iz ALH.

Kako stoji u njihovom odgovoru, Hotel Excelsior i Hotel Dubrovnik Palace do daljnjeg planiraju držati otvorenima, a njihovo eventualno zatvaranje ovisit će o daljnjem razvoju situacije. Kad uzmu u obzir sve specifičnosti ove godine kao i njenu nepredvidljivost, iz ALH navode kako su zadovoljni ovogodišnjim rezultatima.

„Činjenica jest da smo otvorili ukupno pet naših hotela što nije bilo za očekivati krajem svibnja kada su se stvorili preduvjeti za otvaranje hotela tijekom pandemije Covid-19. Dubrovnik koji je pretežno avio destinacija je i ove godine pokazao da je poželjna destinacija, a naši hoteli koji su se uspješno pripremali za otvaranje tijekom lockdowna uspjeli su zadržati očekivanu razinu usluge kakva se očekuje u hotelima visoke kategorije uz striktno provođenje operativnih procedura i propisanih mjera i preporuka za rad hotela tijekom pandemije,“ odgovorili su iz ALH.

Dodaju kako je za potpune dojmove i konačan zaključak potrebno pričekati kraj godine, s obzirom na to da je dio njihovih hotela još uvijek otvoren, a predstoji im još izazovna posezona.

 

VALAMAR JOŠ NIJE ZATVORIO HOTEL PRESIDENT

Iz  grupacije Valamar Riviera ostaje otvoren hotel President.

„Od Valamarovih objekata u Dubrovniku, 19. lipnja otvoren je hotel Valamar Collection Dubrovnik President 5*, 15. srpnja Solitudo Sunny Camping te 1. kolovoza hotel Valamar Argosy. Hotel Valamar Argosy i Solitudo Sunny Camping svoja su vrata za ovu sezonu zatvorili početkom rujna, dok hotel Valamar Collection Dubrovnik President zasad ostaje otvoren do daljnjega,“ stoji u odgovoru Valamar Rivijere.

Kako su odgovorili iz Valamara, najveći broj gostiju bio je iz zapadnoeuropskih zemalja, u čemu su prednjačili Britanci i Nijemci te gosti iz naših susjednih zemalja. Kako bi mogao neometano poslovati, Valamar je ove specifične sezone uveo i niz protokola.

„Valamar je za turističku sezonu 2020. umanjio smještajne kapacitete hotela, ljetovališta i kampova za 20 posto kako bi osigurao još više prostora gostima u restoranima, na recepciji, bazenima, na plaži i u ostalim zajedničkim sadržajima. Ove godine smo unaprijedili V Health & Safety sveobuhvatni program zdravstvenih, sigurnosnih i ekoloških standarda te unaprijeđenih protokola čišćenja kojima je cilj dodatno pojačati standarde higijene koje Valamar primjenjuje u svojim objektima. V Health & Safety protokoli usklađeni su sa sigurnosnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i certifikatima kao što su HACCP i ISO standardi,“ odgovorili su.

SPLENDID I UVALA SIGURNO ĆE RADITI I KROZ LISTOPAD

I pred Hotelima Maestral je izazovna posezona. Iz grupacije navode kako će dio njihovih hotela ostati otvoren, a o avio linijama će ovisiti dokad.

„Hotel Vis zatvorili smo početkom rujna dok će hoteli Splendid i Uvala ostati otvoreni kroz rujan i listopad, a odluka o zatvaranju ovisit će o broju avio linija prema destinaciji. Sezona 2020. bila je vrlo izazovna, promijenili su se trendovi i kanali prodaje te se većina rezervacija napravila kroz izravan buking s izraženim last minute rezervacijama,“ odgovorili su iz Maestrala.

Hoteli Maestral d.d. na vrijeme su se prilagodili novoj tržišnoj situaciji, pripremili i otvorili tri hotela, a s obzirom na sve okolnosti, odgovaraju kako su zadovoljni s postignutim rezultatima.

„Pravovremenim akcijama naišli smo na izvrstan odaziv gostiju s domaćeg tržišta kao i s tržišta Poljske, Slovenije, Francuske, Njemačke i tradicionalno tržišta Velike Britanije. Uvođenje dodatnih restrikcija putovanja u rujnu na našim  najznačajnijim emitivnim tržištima nažalost se negativno odrazilo na stanje posezone od koje smo puno očekivali s obzirom na prijašnje najave te smo sukladno smanjenju letova donosili odluke i o radu hotela,“ odgovorili su.

I IMPORTANNE ZATVARA VRATA VEĆINE SVOJIH HOTELA

„Do kraja rujna planiramo zatvoriti četiri od ukupno pet naših hotelskih objekata, a zatvaranje posljednjeg očekujemo tijekom listopada, gdje će točan datum biti određen ovisno o booking trendu u narednim danima,“ odgovorili su iz grupacije Importanne Resort Dubrovnik.

Kako stoji u njihovom odgovoru, s obzirom na kasni početak sezone i restrikcije putovanja, sezona je završila sukladno njihovim očekivanjima.  U sezoni 2021. očekuju stabilniju špicu, a nešto teži početak tj. predsezonu.

„Sezona je bila netipična i vrlo izazovna. Crvene liste na koje se našla Hrvatska tijekom kolovoza vidimo kroz metaforu - kao da trčite maraton, a u posljednjem kilometru nailazite na prepone.  U tipičnim sezonama, naši najbrojniji gosti su iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, skandinavskih zemalja, Francuske i Španjolske. I ove godine smo u samoj špici sezone ostvarili najveći dolazak gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva, a ugodno iznenađenje su bili gosti iz Poljske i domaći gosti kojih smo ove godine imali deseterostruko više od proteklih sezona,“ odgovorili su iz Importanne Resort Dubrovnik.

RIXOS ĆE RADITI, NE ZNA SE DOKAD

Svoja vrata će otvorenima do daljnjeg držati i hotel Rixos Premium Dubrovnik.

„Rixos Premium Dubrovnik do daljnjega ostaje otvoren, uz poštivanje visokih higijenskih standarda i preporuka Stožera Civilne Zaštite RH, kako bismo osigurali visoku razinu sigurnosti boravka za naše goste i djelatnike. Iz tog razloga, dodatno ćemo ulagati u interne edukacije osoblja, s ciljem dodatnog unaprjeđenja hotelskog proizvoda uz snažne promotivne aktivnosti na europskom, ali i domaćem tržištu, kako bismo spremno dočekali turističku sezonu 2021. godine,“ odgovorio je direktor hotela Ayhan Basci koji ističe kako su rezultatima, bez obzira na sve specifičnosti, ipak zadovoljni.

„Hotel Rixos Premium Dubrovnik, kao najveća turistička investicija na dubrovačkom području tijekom 2020. godine, ostvario je zadovoljavajuće rezultate u ovoj dosad najkraćoj turističkoj sezoni. Unatoč zahtjevnim uvjetima uslijed COVID-19 pandemije, brojke su veće nego što su prvotno bile očekivane, a posebno smo ponosni što smo unatoč tome uspjeli završiti planiranu obnovu hotela te ponuditi tržištu potpuno novi luksuzni hotelski proizvod u Dubrovniku,“ odgovorio je direktor hotela.

U ovoj turističkoj sezoni najbrojniji gosti hotela dolazili su s tržišta UK, Njemačke, Ukrajine i Izraela. Kako kažu, ugodno ih je iznenadilo i značajno povećanje domaćih gostiju. Ipak, restrikcije putovanja u Hrvatsku koje su uvele brojne europske države iz kojih dolaze gosti, negativno su se odrazile na broj rezervacija u posezoni, a slično iskustvo imaju i ostali hoteli.

Tekst je originalno objavljen 25. rujna 2020. u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika petkom. Možete ga prelistati u nastavku.

Popularni Članci