ZA SVE KOJI SU VIRILI IZA PARAVANA Otvorena izložba o svemu što je pronađeno pri sanaciji pločnika kod crkve sv. Vlaha (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: V.S.
Izložba "Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha" otvorena je danas u Lazaretima, u organizaciji Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i Zavoda za obnovu Dubrovnika

U ime tvrtke Arheo plan koja je vršila arheološki nadzor za vrijeme izvođenja radova Nela Kovačević Bokarica održala je predavanje o onome što je pronađeno.

Ona je kazala kako je na dubini od 20 centimetara pronađen srednjovjekovni pločnik od opeke koji je slagan na podlogu od crvenice, ali i kvadratno polje veličine 210x210 cm, te srednjovjekovni kanal. 

- Naglasak je na pločniku od opeke, on je očekivan, ali nismo očekivali da je u tolikoj površini. - rekla je Kovačević Bokarica.

Istaknula je kako se taj pločnik od opeke počeo graditi u 14 .stoljeću, te kako ga treba promatrati kroz tadašnju gradnju Luže i stare crkve sv. Vlaha koja je uništena u potresu 1667. godine. 

- On se tek mijenja u 19. stoljeću i nastaje sadašnji pločnik. Inače, svi nalazi su dokumentirani i zaštićeni slojem pijeska i geotekstila kako bi ga ostavili za iduće naraštaje. - dodala je Kovačević Bokarica.

Gradonačelnik Mato Franković je objasnio kako mi danas "vidimo površinu, a ne ono ispod toga".

- Prije godinu dana smo donijeli odluku o sanaciji pločnika i tu smo vidjeli da se ispod nalazi bogatstvo. Na nama je trajna obveza da napravimo simbiozu novog i modernog života s očuvanjem povijesne baštine. Sigurno da možemo promatrati i kritički koliko dobro radimo, ali uskoro ćemo imati i konferenciju UNESCO-a i ona će pokazati kako se nosimo s izazovima. - zaključio je gradonačelnik Franković.

Također, prisutne je pozdravila i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnik Mihaela Skurić koja je najavila da će se iduća sanacija pločnika izvršiti na Poljani Paska Miličevića

Izložba je dio programa ovogodišnje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika. To je prva u ciklusu izložbi kojima će Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i Zavod za obnovu Dubrovnika predstaviti dio brojnih arheoloških nalaza zabilježenih tijekom bogatog četrdesetogodišnjeg djelovanja Zavoda.

Izložba se može razgledati do 25. veljače, od ponedjeljka do petka od 10 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati. Ulaz je slobodan.

Popularni Članci