ZL DUBROVNIK RUŠI REKORDE! Gotovo tri milijuna putnika ove godine, Dubrovnik uskoro odlično povezan s Australijom i Novim Zelandom?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Zračna luka Dubrovnik predstavila je danas zavidne poslovne rezultate u 2019. godini u kojoj bilježe porast veći od očekivanog te se sigurno približavaju brojci od tri milijuna putnika godišnje. Direktor ZL Dubrovnik Frano Luetić je predstavio projekte, ali i nove letove koji će izravno spajati Dubrovnik s ostatkom svijeta.

„Možemo se pohvaliti kako je iza nas još jedna vrlo uspješna godina. U pet zadnjih godina praktički ZL Dubrovnik je duplirala svoj promet, a ove godine ćemo ostvariti oko 2 900 000 putnika dakle približit ćemo se magičnoj brojci od tri milijuna putnika što smatram iznimnim uspjehom. Planirali smo povećanje prometa od oko pet posto u odnosu na lani, no mi smo na koncu ove godine ostvarili povećanje od 13 posto što je zaista izvrsno povećanje,“ izjavio je Luetić.

Podsjetio je kako će od sljedeće godine zrakoplovi American Airlinesa letjeti svakodnevno na relaciji Dubrovnik – Philadelphia. Upravo je to jedina linija koja spaja Hrvatsku s SAD-om. 

„Prvi smo u RH koji imaju American Airlines, najveći aviokompaniju na svijetu koja povezuje Hrvatsku s SAD-om na izravnom letu za Philadelphiju. Na tom letu je bila izvrsna popunjenost tako da je ova velika aviokompanija najavila kako će od 1. lipnja pa do konca listopada sljedeće godine svaki dan prometovati prema Dubrovniku. To nema niti jedna zračna luka u Hrvatskoj osim Dubrovnika i na to možemo biti ponosni,“ izjavio je Luetić.

Nove linije prema Dubrovniku u narednoj godini su najavili još neki poznati avioprijevoznici. Luetić je najavio kako postoji velika mogućnost kako će izravne linije prema Dubrovniku  uvesti i 'jedna od najboljih svjetskih aviokompanija koja će bolje povezati Dubrovnik i tržište Australije i Novog Zelanda'.

„Možemo kazati i kako je došao i Ryanair. Sviđalo se to nekome ili ne, to je najveća aviokompanija u Europi, posjeduje 370 zrakoplova i leti u najviše odredišta u Europi te je prevezla najviše putnika na tom području. Za sljedeću godinu je najavio povećanje broja letova. Imali smo povećanje gostiju iz Velike Britanije, tu uvijek imamo najbolje rezultate u RH, a i za sljedeću sezonu imamo povećanje letova iz Velike Britanije. Povezani smo sa svim glavnim gradovima u Europi pa se orijentiramo i na interkontinentalne letove. Već imamo nekoliko interkontinentalnih letova. Uveli smo FlyDubai prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao i letove iz Izraela, ali i chartere prema Japanu. Što se tiče sljedeće godine, postoji mogućnost da će doći jedna od najboljih svjetskih aviokompanija. Još to nije potpisano, no nadamo se kako će prometovati prema Dubrovniku jer nam je to bitno zbog australskog tržišta i tržišta Novog Zelanda jer su najkraće veze preko Arapskog poluotoka do tih dalekih tržišta. AirBalticom ćemo biti povezani Vilniusom, a taj će avioprijevoznik uvesti i liniju iz Budimpešte za Dubrovnik, nakon dugo godina. Prometovat će jednom tjedno za početak. Možemo najaviti i još neke nove linije. Dakle prvi put nakon Domovinskog rata Swiss Airlines će letjeti prema Dubrovniku iz Ženeve. Nove letove najavljuje i Volotea, prema otoku Mikonosu, prema Španjolskoj i Francuskoj.  Ryanair je najavio nove letove prema Palermu i Beču,“ izjavio je Luetić.

Zračna luka je ostvarila i niz projekata koji su omogućili povećanje broja putnika, ali i poslovanje u boljim uvjetima.

„Prošle godine su u punom jeku bili radovi na projektu 'Razvoj ZL Dubrovnik', a najosjetljiviji dio je bio dovršetak uzletno-sletne staze, bilo smo ograničili njenu duljinu u fazama pa smo imali i nekoliko otkaza letova kao i preusmjeravanja, no na koncu smo dokazali kako smo uspjeli obnoviti i taj najosjetljiviji dio odnosno pistu ZL bez da smo ijedan dan zatvorili aerodrom.  Sve ostalo što je bilo po projektu smo do 14. rujna završili. Napravili smo i proširenje parkirnih pozicija, pa sada ih imamo 26 za velike zrakoplove, kao i za poslovno odnosno generalno zrakoplovstvo gdje također imamo 20-ak novih pozicija. Napravili smo i terminal za poslovno zrakoplovstvo, dovršena je i zgrada uprave ZL kao i zgrada za spasilačko-vatrogasnu postrojbu. Napravili smo i puno garažnog prostora za smještaj tehnike i naše opreme. Napravljena je i nova, suvremena farma za skladištenje aviogoriva s puno većih kapacitetima i prvi smo u RH koji imaju posebno napajanje zrakoplova gorivom na dosta glavnih pozicija za parkiranje zrakoplova,“ kazao je te dodao koji su to projekti koji tek slijede.

„Preostalo je još napraviti garažu za osobne automobile. To bismo trebali započeti sljedeće godine i dovršiti do proljeća kako ne bismo ometali parkiranje tijekom naredne sezone,“ kazao je Luetić.

Popularni Članci