DOBRO SU SE SJETILI Ovaj predmet od sljedeće godine postaje obavezan u školama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: http://os-mdrzica-du.skole.hr/
Informatika će već sljedeće godine 2018. na 2019. postati obavezan predmet u osnovnim školama s time da će se prvo uvesti u pete i šeste razrede, a potom, sljedeće godine, u sedme i osme, rekla je za Index ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

„Ne možemo odmah uvesti informatiku frontalno u sva četiri razreda jer se kurikulum gradi, informatika za sedme i osme nadovezuje se na onu za pete i šeste“, objasnila je Divjak za Index.hr

„Informatika će se učiti po obrazovnim sadržajima koji su već razvijeni. Potrebnu opremu dobrim dijelom već imamo. Provodimo i projekt e-škola koji se bavi opremom, edukacijom nastavnika i centralnim servisima za e-učenje, izrađen je repozitorij digitalnih sadržaja i sl. Treba vidjeti koliko i u što od opreme još treba uložiti, međutim, informatika danas ne zahtijeva neku sofisticiranu, skupu opremu u školama. Za to se već povlače europska sredstva. Već u pilot projektu e-Škole koji vodi CARNet imamo oko 300 milijuna kuna europskih sredstava iz Europskih socijalnih fondova (ESF) i Europskih fondova za regionalni razvoj (ERDF)“, pojasnila je.

Ministrica tvrdi da postoji jasna namjera da se pilot projekt nastavi i dovrši sljedeće godine, kako je i planirano, no postoji i volja da se pokrene veliki projekt koji bi bio težak oko 140 milijuna eura. Sredstva za njega također bi se povukla iz europskih fondova.

Pilot projekt, koji je počeo još prošle godine, obuhvaća 10 posto škola, njih 151, dok bi ih velikim projektom koji bi krenuo 2018. bilo obuhvaćeno mnogo više, negdje između 60 i 80 posto škola. Cijela stvar bila bi provedena maksimalno transparentno, u skladu sa svim pravilima trošenja sredstava kakva zahtijeva EU. 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci