Donosi li turistička sezona dodatno povećanje cijena? Ekonomski stručnjak: "Mislim da će biti pokušaja"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto. 

Ono što bi mogao biti najgori scenarij s početkom turističke sezone jest da se suočimo s novim valom divljanja cijena.

 Ivica Žuro, ekonomski stručnjak, vjeruje da će biti pokušaja povećanja cijena jer "jednostavno nikad nije dovoljno", prenosi HRT

- Osim toga imamo klasičnu sezonalnost turizma i svi nastoje zaraditi što više u što kraćem vremenu. Samo je pitanje dokle to može? Mislim da će biti pokušaja podizanja cijena, ali isto tako je za očekivati da će biti i dozivanja razumu jer jednostavno preko nekih granica se praktički više ne može. Imamo situaciju da su neki naši infrastrukturni objekti kao što su zračne luke i slično podigli takse nekoliko puta, kao što bio slučaj u zračnoj luci Rijeka da putnici idu sa svojim koferima preko cijelog parkinga do rampe zbog toga što je autobusnim kompanijama koje ih prevoze podignuta taksa i postalo im je skupo ući u krug zračne luke, rekao je Žuro za "Studio 4". 

Naglasio je kako to šalje jako lošu sliku o nekim destinacijama.

- Moramo stimulirati dolazak turista na sve moguće načine, a s ovakvim "pucnjem u nogu" ne radimo ništa dobro, kazao je Žuro.

Smatra da se cijene pomalo otimaju zdravom razumu te da za to nema opravdanja.

Apartmani koji su lani bili 60-ak eura u Dalmaciji, ove godine koštaju duplo. 

- Ukoliko je riječ o dobro održavanom objektu koji ima sadržaje poput bazena, parkinga, koji je na dobro povezanoj lokaciji, nećete morati snižavati cijenu jer potražnja konstantno postoji.

Rasle su plaće u državnom i javnom sektoru, nekima i do 200 eura. Rasla je i privatna štednja građana, kupovale su se državne obveznice. Međutim, industrijska proizvodnja i izvoz bilježe pad.

- Imamo situaciju da moramo stvoriti preduvjete za investicije privatnog sektora, moramo poticati proizvodnju, pored poljoprivrede i proizvodnje hrane moramo prerađivačku industriju dovesti na višu razinu, moramo dalje poticati zelenu i digitalnu tranziciju, kazao je Žuro.

Sa smanjenjem proizvodnje, koja je ionako oskudna u Hrvatskoj, Žuro je rekao kako je za očekivati da će cijene hrane i dalje rušiti životni standard.

- Najskuplje je biti prepušten tržištu i uvoznom lobiju da određuje cijene po svom nahođenju, kazao je Žuro za HRT

Popularni Članci