Dubrovčanin na Telegramu napisao komentar o tome zašto stariji građani ne bi trebali glasati, oštro reagirala Hrvatska stranka umirovljenika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovčanin Vlaho Hrdalo za Telegram je napisao komentar "Zašto mislim da dob za glasanje treba spustiti, a najstarije građane zamoliti da ne izlaze na izbore", što nije dobro "sjelo" Hrvatskoj stranci umirovljenika. 

"Očekivani životni vijek u Hrvatskoj iznosi oko 78 godina, pa bi statistički gledano bilo pošteno sve starije od 60 godina zamoliti da više ne glasaju. Bilo bi naravno puno bolje kad bi oni sami shvatili da nema potrebe da uređuju svijet koji napuštaju i budućnost koja im ne pripada", piše, između ostalog, Vlaho Hrdalo za Telegram

O napisanom se oglasila Hrvatska stranka umirovljenika na društvenim mrežama, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti: 

Hoćemo li birače dijeliti prema godinama, spolu, boji kože ili kvocijentu inteligencije!

"Brojni umirovljenici svoje slobodno vrijeme provode uz kompjutore i mobitele pa tako i veliki broj članova Hrvatske stranke umirovljenika. Stoga nije čudno kako su nas informatički pismeni „Starci“ upozorili na vrlo zanimljiv komentar pod nazivom „Zašto mislim da dob za glasanje treba spustiti, a najstarije građane zamoliti da ne izlaze na izbore“ objavljen na jednom od brojnih hrvatskih portala. Ponukani time otvorili smo navedeni komentar i dovoljno je bilo pročitati samo svim čitateljima dostupan uvodni dio pa da ostanemo potpuno zbunjeni da ne kažemo zgroženi. Čitav tekst dostupan pretplatnicima nismo pročitali, jer iz razumljivih razloga mi to nismo, ali prvih nekoliko rečenica dovoljno je da iskažemo svoje nezadovoljstvo i upitamo se što se događa s novinarskom etikom i kodeksom. Naime u 21. stoljeću javno omalovažavati osobe starije životne dobi može samo netko tko je u potpunosti bezdušan, nehuman i nedostojan civilizacijskog dosega u kojem živimo. Svjesni smo kako se ponekad prema osobama starije životne dobi ne podnosimo s dovoljno dostojanstva i poštovanja jer nas muči utrka s vremenom, materijalna ovisnost i sve veća potreba za hedonizmom. Usporedbe radi u drevnim civilizacijama slušala se riječ starijih osoba, prema njima se odnosilo kao prema božjim bićima, a među Indijancima poglavice su bile samo iskusni u mudri članovi plemena. I dok se u najvećoj svjetskoj sili SAD-u za novi mandat predsjednika natječu kandidati stariji od 80 godina nadobudni novinar bi u Hrvatskoj ukinuo pravo glasa starijima od 60 godina.

Ovakvi humani prijedlozi nisu se rodili u glavama niti najokorjelih nacističkih i komunističkih zločinaca pa nismo sigurni je li to doista komentar ili parodija. Naime na to nas je ponukalo prezime potpisnika teksta koje je isto kao i poznate junakinje naše poznate zabavljačice i komičarke Nela Eržišnik koja se voljela zabavljati na račun društvenih i socijalnih prilika u vremenu u kojem je živjela. U svakom slučaju kao istinski zagovornici demokratskog suživota drago nam je da se pojavljuju tekstovi bez recenzija i uređivačkih okova ali ponekad se ipak čovjek upita zar je to moguće. S kojim pravom pojedinac komentira i javno objavljuje svoje blasfemične stavove i promišljanja koja graniče sa zdravom pameti. Koje su granice slobodnog i istraživačkog ministarstva, koja znanja i iskustva imaju novinari kad se usuđuju pisati o stručnim i društveno osjetljivim temama? Još se mogu otvarati brojna pitanja vezana uz objavu ovog komentara ali ipak završit ćemo naše reagiranje jednom, nadamo se, poučnom pričom: Jedan poglavica u nekom plemenu pobio je sve starce jer su mu bili teret. Jednoga dana dok je spavao zmija mu se omotala oko vrata i polako ga gušila. Nitko nije znao kako mu pomoći dok se nije pojavio jedan pukim slučajem preživjeli starac i rekao da stave miša pod poglavičine noge. Nakon što je zmija otišla za mišem poglavica se oslobodio smrtne opasnosti i uz zahvalnost „Starcu“ rekao kako je učinio najveću pogrešku u životu. U nadi da će se autor teksta i njemu slični ako ih još ima prepoznati u ovoj anegdoti dodat ćemo za svaki slučaj i izjavu Pape Benedikta XVI koji rekao da je Đavao dobar teolog ali još bolji novinar!"

Popularni Članci