Dubrovčanin se prijavio za mjesto glavnog državnog odvjetnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Uskoro će se znati imena svih kandidata za mjesto glavnog državnog odvjetnika

Mladen Dragičević, dubrovački odvjetnik s zagrebačkom adresom, prijavio se za mjesto glavnog državnog odvjetnika. Državnoodvjetničko vijeće (DOV) raspisalo je natječaj za glavnog državnog odvjetnika još 11. ožujka, a rok za prijave ističe danas. Imena kandidata znat će se u utorak. Dragičević kaže za Dubrovački dnevnik da se odlučio za prijavu zbog novih izazova u karijeri.

-Imam znanje za unaprijedit sustav glavnog državnog odvjetništva koji nije bio dobar u proteklom razdoblju. Trošili su se mnogi državni resursi, a optužnice se ili nisu podizale ili nisu bile dobre. Siguran sam da bih unaprijedio borbu protiv korupcije i pojačao transparentnost. Prošli glavni državni odvjetnici nisu se ni istaknuli u borbi protiv jakih korporacija. Podsjetio bih da je moj odvjetnički ured zajedno s Društvom Potrošač dobio bitku protiv HT-a, a na našu inicijativu poboljšana je kvaliteta praška za pranje Ariel na hrvatskom tržištu – ističe Dragičević.

Pitamo ga stoji li kakva politika iza njegove kandidature.

-Mene politički signali ne zanimaju. Kandidirao sam se, jer smatram da bih dobro obavljao taj posao, a ako neki kandidat bude bolji, pomirit ću se s tim. Je li znam imena ostalih kandidata? Ne znam tko su oni i koliko ih ima, svi su čekali zadnji trenutak za prijavu – govori Dragičević.

Je li ga strah te izuzetno zahtjevne funkcije?

-Znate što piše u romanu Derviš i smrt Meše Selimovića: 'Boj se ovna, boj se govna, a kada ću živjeti?' - živopisno je objasnio odvjetnik.

Inače, nakon što DOV prikupi kandidature treba ih dostaviti Vladi kojoj će trebati neko vrijeme da ih razmotri i odluči koga će predložiti. Nakon što odluči kome dati podršku, Vlada mora zatražiti mišljenje nadležnog saborskog odbora. Tek nakon toga ide saborska procedura, odnosno glasanje o prijedlogu novog glavnog državnog odvjetnika.

MM

Popularni Članci