Evo koliko bi obvezno nošenje zaštitnih maski mjesečno moglo koštati prosječnu hrvatsku obitelj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o obaveznom nošenju zaštitnih maski za lice u svim trgovinama, domovima zdravlja, javnom prijevozu i bolnicama prosječnu će četveročlanu obitelj na mjesečnoj bazi koštati 848 kuna, piše tportal koji je do tog broja došao tako što je uzeo u obzir izjavu ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemke Markotić da medicinske maske valja mijenjati svaka tri sata, a pamučne dva do tri puta dnevno. 

Zaključeno je da odrasla osoba zbog svih obaveza koje mora tijekom dana obaviti u zatvorenim prostorima boravi devet sati te da će tijekom jednog radnog dana potrošiti tri zaštitne jednokratne medicinske maske ili dvije pamučne maske. U slučaju prosječne obitelji koju čine dva roditelja taj se broj maski množi s dva. Što se djece tiče, računalo se s jednom maskom dnevno za oboje, pod uvjetom da se radi o djeci vrtićke dobi ili školarcima. Zaključno, prosječna četveročlana obitelji tijekom jednog radnog dana potrošiti će osam jednokratnih maski ili šest platnenih.

Što se troškova tiče, tportal je računao da će spomenuta obitelj jednu zaštitnu masku nabaviti za četiri kune, pravdajući tu cijenu kao sredinu raspona cijena s kojima su se susreli prilikom istraživanja tržišta. Pomnoži li se broj maski s njihovom cijenom, dođe se do cifre od 32 kune po radnom danu. Pretpostavi li se da prosječan mjesec ima 23 radna dana, prosječna četveročlana obitelj na maske će potrošiti 736 kuna. Dodaju li se tome vikendi, točnije sedam neradnih dana, broj maski koje će obitelj potrošiti tijekom mjesec dana penje se za još 28 maski koje će koštati 112 kuna.

Ukupno gledajući, prosječna će obitelj, ako planira poštivati odluku Stožera, u mjesec dana potrošiti 212 maski koje će je koštati 848 kuna. Ako odrasle osobe na svome radnom mjestu moraju nositi maske, onda će im iste kupiti poslodavac pa ukupan mjesečni trošak za maske pada s 848 na oko 400 kuna. Kada bi prosječna obitelj snosila potpuni trošak za maske, tada bi ih one u najjeftinijoj varijanti koštale 214,75 kuna, dok bi ih u najskupljoj koštale 1166 kuna.

Pamučne se maske smatraju isplativijom opcijom jer ih može koristiti više puta. Odluči li se obitelj za pamučne maske, u njih će morati jednokratno uložiti 120 kuna.

Popularni Članci