FISKALIZACIJA ZA SVE Uskoro će i mali obrtnici morati imati fiskalne blagajne

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot RTL
Mali obrtnici koji račune izdaju ručno i plaćanje obavljaju u gotovini od 1. srpnja morat će uvesti fiskalne blagajne. Iz porezne uprave procjenjuju da se radi o 15-tak tisuća malih obrtnika koji pak strahuju od troškova za uvođenje fiskalizacije.

15 tisuća obrtnika - tzv. paušalista za dva tjedna mora račune početi izdavati preko fiskalnih blagajni. Ministar financija tvrdi - promet se mora pratiti.

"Fiskalizacijom ti obrtnici danas izdaju one ovjerene račune, dakle onu knjigu računa koju ovjere u poreznoj upravi. Od 1.7. će to naravno fiskalizirati i smatramo da ćemo na taj način imati potpuni uvid i pregled u njihove promete", rekao jeZdravko Marić. 

Ivan Šilobad je vlasnik kafića u Rijeci. Fiskalnu blagajnu ima već nekoliko godina i tvrdi da on i njegovi kolege s tim sustavom nisu imali problema.

"99 posto ugostitelja smo bili zadovoljni s tom odlukom jer reda se na tržištu mora znati, računi se moraju izdavati - tu i tamo je bilo određenih situacija da nije funkcionirala internet veza, ali to su manji problemi koji se rješavaju u hodu", priča Šilobad.

No oni paušalci koji račune još izdaju ručno najčešće su stariji obrtnici kojima instaliranje novog sustava predstavlja znanstvenu fantastiku.

"Ima dosta problema na terenu, veliki broj njih, postolari, bravari, ključari, neka starija zanimanja, a time i stariji obrtnici nemaju čak niti internet, a sada moraju se snalaziti i na fiskalnoj blagajni i raditi s njom", tvrdi Đurđica Mostarčić, savjetnica za financije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Otac fiskalizacije u Hrvatskoj tvrdi da sada već postoji niz tvrtki za instaliranje softvera za fiskalnu blagajnu, a i pokrivenost internetom je dobra. Iako je fiskalizacijom iz sive zone "spašeno" na miljarde kuna, bivši ministar financijaSlavko Linić tvrdi da je to tek sporedni učinak ove mjere.

"Nije bitan sam prihod koliko ujednačen odnos prema svakom poduzetniku, odgovornost poduzetnika i nema nezakonitog bogaćanja", tvrdi Linić. 

Paušalisti knjigu račun mogu i dalje koristiti samo u slučaju kvara blagajne ili nedostatka internetske veze, ali najviše dva dana. Kazna za neprelazak u sustav fiskalizacije iznosi najmanje 30 tisuća kuna.

Izvor: vijesti.rtl.hr

Popularni Članci