GOSTI MASOVNO PREBACUJU REZERVACIJE Buking za 2021 godinu bolji nego za 2020.

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Ovogodišnja turistička sezona nikako da konačno započne barem solidnim rezervacijama i najavama dolazaka, što stvara nervozu kod turističkih djelatnika u Hrvatskoj.

Potencijalni putnici još kalkuliraju, odgađaju odluku i čekaju na nove upute i pravila ponašanja u vezi s epidemiološkom situacijom u Europskoj uniji. Sudeći prema trenutačnom stanju rezervacija na polovici lipnja, čini se da turistički djelatnici imaju manje slobodnog mjesta za 2021. godinu nego za mjesece koji tek dolaze u ovoj godini, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, gosti koji su trebali doći na odmor u Hrvatsku u svibnju, lipnju, pa i dijelu srpnja, uglavnom otkazuju dolazak uz mogućnost da rezervaciju prebace za iduću godinu, što im domaćini odobravaju. Zato je trenutačni buking za 2021. godinu kod mnogih obiteljskih iznajmljivača, ali i u nekim hotelima i nautičkom čarteru, bolji za ljeto 2021. godine nego za ovogodišnju "špicu" sezone. Takvih problema nemaju za sada jedino kampovi, u koje se gosti uglavnom još nadaju doći ovoga ljeta.

ZADNJI ČAS

- Nikada čudnijeg stanja prodaje u hotelima nego ove godine. Ovdje ne pomaže nikakva strategija ni plan, mijenjamo ih svakodnevno, prilagođavamo se pojedinim tržištima, ali uzalud. Dnevno nam zna stići i po stotinu novih rezervacija i baš kad pomislimo da je krenulo, u isto vrijeme dođe toliko otkaza dolazaka. I sada vi budite pametni i planirajte nešto. Sada smo na 25 posto rezervacija u odnosu na lanjsku godinu, s tim da će sigurno biti i storniranja. Na tržištu je ovog trenutka jedino pravilo čekati i samo čekati. Zato će se sve događati u "last minute" prodaji, a to je neizvjesnost do posljednjeg trenutka. Ako uspijemo napraviti 20-30 posto od lanjskog prometa, bit ćemo prezadovoljni – kaže direktor prodaje velike hotelske kuće u Dalmaciji.

Ni obiteljski iznajmljivači uglavnom još nisu dočekali prve goste. Rijetke turističke laste koje su stigle ne čine niti pet posto onoga što su imali najavljeno i rezervirano ove zime u obiteljskim apartmanima i kućama.

- Svi govore kako će kuće na osami i u Zagori ovog ljeta biti jako tražene radi sigurnosti i izdvojenosti, ali ja to nigdje ne vidim u svojim rezervacijama. Radimo preko velike agencije koja je otkazala sve do kraja lipnja još na početku pandemije, a sada mi je i cijeli srpanj otkazan u dolascima. Imali smo uglavnom goste iz Skandinavije i Njemačke, a oni su planirali doći avionima kojih sada nema. Ne znaju ni hoće li tih linija biti i kada, zato i otkazuju. Kako će stići?! Ostala mi je tek jedna rezervacija tjedan dana u kolovozu i tjedan u rujnu, a za to mi se ne isplati niti stavljati kuću u promet. Veći su mi troškovi nego zarada – kaže vlasnica vile u sinjskom kraju.

'DAN D'

Ni u velikim gradskim središtima nije drugačije, pa tisuće apartmana od Zadra do Dubrovnika još čekaju prve goste, a mnogi kao "dan D" čekaju 15. lipnja, kada će Njemačka donijeti svoja nova pravila o putovanjima i mjerama za one koji se vrate iz inozemstva. U Njemačkoj je do 14. 6. preporuka ministarstva vanjskih poslova da se ne putuje u inozemstvo. Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke odlučilo je da će se od 15. lipnja na zemlje EU-a i za zemlje schengenskog prostora ukinuti opće upozorenje i da će se za njih prijeći na posebne preporuke za svaku zemlju posebno. Preporuke će se formirati ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj zemlji, pa hrvatski iznajmljivači vjeruju da će to, uz uspostavljanje avio-veza otvoriti vrata Nijemcima kao našim najbrojnijim gostima za veće dolaske ovog ljeta.

- Sve što sam od rezervacija imala do polovice srpnja otkazano mi je. Neke iz kolovoza i rujna još stoje, ali gostima nije žurba otkazati pa čekaju razvoj situacije. A imala sam prije korone već 103 dana popunjena za ovu godinu. Većina gostiju tražila je odgodu termina dolaska za iduću godinu u isto vrijeme i to smo napravili. Ako se ništa novo ružno ne dogodi, dogodine ćemo od svibnja biti dobro popunjeni samo rezervacijama od ove godine. Stalno se govori o tome da treba smanjiti cijene, a od mene nijedan gost ove godine to nije tražio. Cijena nam ove godine više uopće nije faktor o kojemu se razgovara, njima je najvažnije da su sigurni od korone. Nadamo se da će nakon 15. lipnja nešto krenuti nabolje - komentira trenutačnu situaciju iznajmljivačica iz Splita.

Svi su ostali doma

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju je u komercijalnom smještaju ostvaren 2241 turistički dolazak i 34.063 turistička noćenja, što je 99,8 posto, odnosno 98,9 posto manje u odnosu na travanj 2019. godine, što predstavlja već drugi uzastopni mjesec godišnjeg pada turističkih pokazatelja.
Spomenuti pad rezultat je uvedenih mjera u zaštiti protiv širenja koronavirusa, koji je u ožujku uvelike zahvatio EU, odakle dolazi velik dio turista u Hrvatsku, a mjere su, među ostalim, obuhvaćale ograničavanje kretanja ljudi, navodi se u komentaru Hrvatske gospodarske komore.

Prema podacima iz sustava eVisitor (komercijalni, nekomercijalni turistički promet i nautički čarter – eCrew) objavljenima na internetskoj stranici Hrvatske turističke zajednice, u svibnju je ostvareno 94,8 posto manje turističkih dolazaka i 90,7 posto manje turističkih noćenja u odnosu na svibanj 2019. godine. U prvih pet mjeseci 2020. godine ostvareno je 80,5 posto manje turističkih dolazaka i 75 posto manje turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Promatrano prema svibanjskoj strukturi turističkih noćenja, znatno se brža dinamika pada (kao i u travnju) bilježi kod stranih (-84,2 posto) nego kod domaćih turista (-28 posto).

I u svatove nagodinu 

Ugostitelji koji su izgubili golem dio domaćeg prometa u prvoj polovici ove godine zbog otkazanih vjenčanja, fešta, krštenja, pričesti, također su odlično popunili kalendare za 2021. godinu. Tako nam poznati splitski ugostitelj kaže kako su sva vjenčanja iz ove godine prebačena za iduću, u kojoj je već sad gotovo ispunjen kalendar i zauzete su sve subote za svadbe.

Popularni Članci