Iako inflacija usporava, sada bi se opet mogli suočiti s rastom cijena zbog turističke sezone

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Iako je inflacija usporila, zbog turističke sezone mogli bi se opet suočiti s rastom cijena. 

Preliminarni podaci za travanj pokazuju da je dinamika rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju usporila je na mjesečnoj razini, dok se godišnja stopa inflacije spustila na najnižu razinu od rujna 2021. Opća stopa godišnje inflacije je, prema indeksu potrošačkih cijena, iznosila u travnju 3,7 posto, a prema harmoniziranom indeksu 4,7 posto, piše Forbes Hrvatska

Najviše rasle cijene usluga i hrane

U prva četiri mjeseca, rast potrošačkih cijena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine iznosio je u prosjeku 4,0 posto, a najveći doprinos tome pružile su cijene usluga i hrane – obje po 1,6 postotnih bodova.

U travnju, na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je kod svih kategorija, osim kod Energije koja je imala pad od 0,4 posto. Rast predvode Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (+1,2 posto), a slijede Usluge i Hrana, piće i duhan – obje po +0,7 posto. 

Više informacija očekuje se 17. svibnja kada će DZS objaviti konačne i detaljne podatke o rastu cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju.

“Daljnje popuštanje cjenovnih pritisaka očekujemo i narednih mjeseci. Ipak, rizici da inflacija bude viša od očekivane u narednim mjesecima uključuju mogućnost ustrajnosti tekućih pritisaka u cijenama Usluga, što je povezano, ne samo s inozemnom potražnjom turističkih usluga, već i solidnom domaćom potražnjom u gospodarstvu u skladu s trendovima na tržištu rada – rast zaposlenosti te snažan dvoznamenkasti nominalan rast plaća. Ne treba zanemariti ni cijene energije, čiji rast se može ponovno intenzivirati potencijalnim geopolitičkim nestabilnostima, poput eskalacije sukoba na Bliskom istoku. S druge strane, uz izostanak vremenskih neprilika, očekujemo da će se godišnji rast cijena hrane nastaviti normalizirati", navodi se u analizi. 

Popularni Članci