Independent: Vesna Pusić kao nova šefica UN-a? Ima pristojnu šansu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: LK
MANDAT glavnog tajnika Ujedinjenih naroda bliži se kraju sljedećeg prosinca. Kada Ban napusti to mjesto, postoji šansa da dođe do presedana - glavni bi tajnik po prvi put mogao postati netko iz istočne Europe, pritom bi to mogla biti i žena, piše Independent.

Vesna Pusić je u Intervjuu za britanski Independent jasno objavila svoju namjeru da se natječe za Banovo mjesto.

"Bit ću kandidatkinja za to mjesto. To bi bila fantastična stvar, zlatna prilika. Bila bi mi velika čast već i sama činjenica što sudjelujem u procesu", kazala je Pusić.

U teoriji ima pristojnu šansu

Independent ističe kako je hrvatska ministrica akademski obrazovana na području sociologije te kako je nadgledala hrvatsko pristupanje Europskoj uniji 2013. godine. Pusić ističe kako joj je postratno iskustvo u politici bilo od velike koristi, važna priprema za Ujedinjene narode.

"Možda je previše za očekivati da glavni tajnik može mijenjati države, ali uvjerena sam kako mu činjenica da razumije kako funkcioniraju stvari prije ili nakon sukoba može biti od koristi, osobito pri razgovoru s ljudima u sukobima pogođenim zemljama", ističe.

Britanski medij navodi kako, u teoriji, Pusić ima pristojnu šansu. Neslužbena praksa regionalne rotacije pri odabiru glavnog tajnika navodi na zaključak kako bi novi šef UN-a trebao biti iz istočne Europe. Usto, postoji i sve veća podrška za to da na mjesto glavnog tajnika dođe žena.

Favorit je Irina Bokova

Proces je započeo kada je prošle godine Bugarska nominirala Irinu Bokovu, šeficu UNESCO-a, koju mnogi drže favoritom. Ipak, neki Bokovoj spočitavaju obiteljske veze s elitama iz komunističke ere.

Kriza u Ukrajini mogla bi otežati proces odabira novog glavnog tajnika, s obzirom na mogućnost veta zemalja Vijeća sigurnosti.

Pusić ističe kako bi proces trebao uključivati, po prvi put, javnu debatu među kandidatima.

"Ljudi osjećaju kako im je UN dalek, veoma apstraktan, negdje u New Yorku. Osjećaju kako ponekad plave kacige prohujaju njihovom zemljom. Debata bi omogućila da se institucije učine poznatijima i prihvatljivijima globalnoj javnosti", smatra Pusić.

Protivljenje iz Hrvatske

Suparnici iz Hrvatske optužuju Pusić za koketiranje s međunarodnom scenom u trenutku kada bi trebala usmjeriti svoje snage na hrvatsku diplomaciju. Hrvatska i dalje ima složene odnose sa susjedima, piše Independent. 

Pusić naglašava kako nije karijerna političarka, navodi da je politički aktivna već desetljećima - kao feministička aktivistica u zadnjim danima komunističke Jugoslavije 1980-ih te kao pisac za političke časopise u 90-ima, uslijed raspada Jugoslavije u krvavome ratu i etabliranja Hrvatske kao nezavisne države, piše Index.hr

"Cilj je bio da održimo jedan drugačiji stav na životu, ne dozvoliti svijetlu da se ugasi", zaključuje.

Popularni Članci