OSLANJAJU SE NA DOMAĆE GOSTE Hotelijeri doslovno iz dana u dan donose cjenike

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Fotolia DragonImages
Cijene apartmana na Jadranu zbog koronakrize ponegdje su i upola niže nego lani, a Index je provjerio kakva je situacija s hotelima.

Velik broj hrvatskih građana se, naime, ponadao da će i cijene hotela drastično pasti zbog krize te da će si boravak u hotelu ove godine moći priuštiti i oni koji to dosad nisu mogli. Međutim, provjeravajući cijene hotela diljem Jadrana, Index je zapazio da su hotelijeri uglavnom zadržali cijene. Tek u ponekom terminu, samo poneki hoteli daju određene popuste koji su pak još uvijek, kad govorimo o hrvatskom standardu, nedovoljno veliki da bi Hrvati pohrlili u hotele na Jadranu.

Stručnjaci iz turističkog sektora s kojima su razgovarali potvrdili su da se situacija s hotelima nije promijenila kao što je slučaj apartmanskog smještaja koji je dosta pojeftinio u odnosu na prošlu godinu.  

Usporedili su cijene hotela različitih kategorizacija u tri destinacije na Jadranu u drugoj polovici lipnja ove godine. Cijene su na bazi 7 noćenja s doručkom za četveročlanu obitelj.

U Rovinju u hotelu s 5 zvjezdica sedmodnevni boravak stoji oko 48.000 kuna. U hotelu s 4 zvjezdice košta oko 17.300 kuna. U hotelu s 3 zvjezdice cijena sedmodnevnog boravka na bazi noćenja s doručkom pak stoji oko 8400 kuna.

Što se tiče hotelskog smještaja u Zadru, ondje će četveročlanu obitelj boravak u hotelu s 5 zvjezdica stajati 44.450 kuna. Hotel s 4 zvjezdice znatno je jeftiniji pa sedmodnevni boravak stoji oko 16.000 kuna, dok tjedan dana u hotelu s 3 zvjezdice košta oko 9500 kuna.

U gradu Hvaru samo je jedan hotel s 5 zvjezdica sa sobama u koje se mogu smjestiti maksimalno dvije osobe, a cijena sedmodnevnog boravka u njihovoj najpovoljnijoj sobi stoji oko 20.000 kuna. Što znači da bi za četveročlanu obitelj cijena bila 40.000 kuna. Sedmodnevni boravak u hotelu s 4 zvjezdice u gradu Hvaru četveročlanu obitelj stoji 28.000 kuna, dok je cijena boravka u hotelu s tri zvjezdice oko 12.115 kuna.

Pregledali su i sve stranice koje prodaju kupone s popustima, a na njima su pronašli tek nekoliko hotela koje nude veće akcije, no to je zanemariva brojka u odnosu na ukupan broj hotela na hrvatskoj obali.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) koja okuplja vodeće hotelijerske kuće u Hrvatskoj, za Index je rekao da nema generalnog spuštanja cijena kod hotelijera.

"Hotelijeri doslovno iz dana u dan donose cjenike. Nema jednoznačnog smanjivanja cijena, nikad se to tako nije radilo pa ni sad. Svaki pružatelj usluga donosi odluke temeljem ponude i potražnje", kazao je Ostojić.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Popularni Članci