BIVŠI PREMIJER OPTUŽEN ZA MITO Ivo Sanader proglašeni krivima za aferu Ina-MOL, dobio šest godina zatvora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
Nakon godine i dva mjeseca suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je objavljena nova nepravomoćna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivu Sanaderu te hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL. Obojica su proglašeni krivima.

"Ivo Sanader i Zsolt Hernadi su krivi za primanje, odnosno davanje mita", kazala je sutkinja Maja Štampar Stipić koja je u 10 sati počela čitati objavu nepravomoćne presude za aferu Ina-Mol.

Ivo Sanader nije se pojavio na izricanju presude. Bivši premijer nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora za primanje mita u aferi 'Ina-MOL', dok je bivši čelnik MOL-a za davanje mita osuđen na dvije godine zatvora.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Sanader koji je od travnja na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni dio suđenja vodio u njegovoj odsutnosti. Sud je, naime, zaključio da operacija kojoj je podvrgnut nije bila bužna, odnosno da se sam doveo u situaciju raspravne nesposobnosti.

I dok je Uskok ponovljeno suđenje zaključio tvrdnjom kako je dokazao da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hrnadija, njihova obrana, s druge strane, smatra da za osuđujuću presudu nema temelja.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković smatra da je tijekom ponovljenog suđenja njezinom branjeniku uskraćen pravičan postupak te da mu nije omogućeno očitovanje o optužnici niti iznošenje obrane, donosi N1.

Popularni Članci