KAD ĆE BITI BLAŽE MJERE? Ulazak korone u staračke domove mijenja krivulju, dr. Markotić kaže da treba naći novu ravnotežu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić gostovala je večeras u Dnevniku HRT-u komentirajući situaciju s pandemijom Covida-19 u Hrvatskoj i u svijetu, piše HRT.

Markotić je kazala da sad imamo problem u staračkim domovima u koje je virus ušao, piše HRT.

- To je bilo očekivano, naravno da nije dobro, ali dodatnim mjerama ćemo uspjeti i to ograničiti - kazala je.

Doktorica Markotić je u emisiji komentirala grafove koji pokazuju razvoj epidemije u pojedinim državama. Za SAD, koji sad imaju oko pola milijuna zaraženih, kazala je da je to najgori scenarij.

- S nekim mjerama su zakasnili, neke savezne zemlje se dobro drže, New York ima lošu situaciju.

Zatim je komentirala Italiju. Tamo se krivulja izravnava ali još nije došla do vrha, kazao je voditelj. Markotić je komentirala da je to ples po žici koji svi sad imamo, ali u Italiji se radi o većim brojevima.

Situaciju u Njemačkoj je Markotić komentirala ustanovivši da ta zemlja ima jako dobro javno zdravstvo i disciplinirane građane.

- U Austriji se ublažavaju mjere, oni su u silaznom dijelu putanje i vidjet ćemo kako će biti s ublažavanjem mjera - kazala je Markotić.

Za stanje u Hrvatskoj Markotić je rekla da se krivulja počela ravnati, ali ulazak u umirovljeničke domove je malo promijenio tok.

- Nastojimo zaustaviti širenje po domovima. Situacija nije još stabilna od Splita prema Dubrovniku - rekla je.

Kazala je i da je ovo prijelomni trenutak, da smo mjere pravodobno uveli i da ne smijemo sad popustiti.

- Ne bismo trebali ići na popravni nego završiti školsku godinu na vrijeme - kazala je metaforički Markotić.

Na pitanje voditelja koji je spomenuo da nemamo najstrože mjere i policijski sat i pitao što ako bude više oboljelih, Markotić je kazala: - To je rizik, imali smo i potres, ali se nadamo da nećemo imati veći broj slučajeva. Možemo biti ponosni na sebe, ali treba ustrajati.

Kada se nadamo popuštanju mjera, pitao je voditelj.

- Svaki dan se raspravlja o tome, o intenzitetu mjera, bit će postepeno popuštanje kao što je bilo i postepeno stezanje. Dosad smo mogli to zajedno izdržati, možemo i sada naći novu ravnotežu.

Markotić je kazala i kako su rizična ponašanja kao što su pušenje i neumjereno unošenje hrane rizični faktori za bolest, jer je tu imunološki sustav djelomično oštećen, ne može se boriti s virusom. - Sve kronične bolesti su problem - rekla je.

Dodala je i da su mladi su važni za uspjeh, te da oni mogu biti ključni element u zaustavljanju epidemije, piše HRT.

Popularni Članci