ŠKOLE ZATVORENE U CIJELOJ ZEMLJI Kako će od ponedjeljka izgledati svakodnevica učenika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Svi vrtići, škole, fakulteti u cijeloj zemlji od ponedjeljka prestaju s radom, zasad na dva tjedna - objavio je jučer premijer Andrej Plenković. Mjere su to kojima se pribjegava zbog epidemije koronavirusa, pa tako od ponedjeljka prazne školske klupe neće biti samo u Istarskoj županiji nego diljem Hrvatske.

Prema ranijim najavama, sve je spremno za alternativni oblik nastave kako se školska godina ne bi prekidala, a to uključuje prijenos nastave za niži osnovnoškolski uzrast od 1. do 4. razreda putem Trećeg programa HRT-a, a za učenike predmetne nastave (viši razredi osnovne škole i srednja škola) online, internetsku nastavu na daljinu putem računala od doma.

U tu svrhu, prema preporuci Ministarstva obrazovanja, ovih se dana užurbano osposobljavaju tehnički uvjeti u školama za mogućnost izvedbe nastave uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije, a sve treba biti spremno najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka. U tu svrhu nastavnici se povezuju u virtualne zbornice, ravnatelji u Loomenu razmjenjuju informacije s Ministarstvom, a razrednici učenika viših razreda osnovnih škola te srednjoškolaca organiziraju virtualne razrede u kojima će se održavati virtualna nastava za taj razred, piše Jutanji list.

Taj oblik nastave ide preko komunikacijskog sustava koji podržava CARNet, odnosno platformi koje su već uspostavljene u školama (Teams, Yammer, Moodle i sl.), a svi se nadaju da će sustav izdržati i da neće biti pucanja i zagušenja veza. Ministrica Blaženka Divjak ajavila je kako će nastava online punim plućima zaživjeti zapravo od srijede nakon što se obave sve pripreme.

- Ovo je situacija kakvu nikad dosad nismo imali, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Od drugog svjetskog rata nije bilo ovakvog globalnog događaja. Sustav je distribuiran na različite kanale komunikacije i svjesni smo da će doći do padanja sistema, ali sve će se rješavati u hodu - rekla je ministrica Divjak.

Detaljnije pročitajte ovdje.

Popularni Članci