KAKVA ĆE BITI NAUTIČKA SEZONA? 'Privatni vlasnici plovila doći će na odmor u Hrvatsku'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Kontaktirali smo ACI da nam kažu što očekuju o nautičke sezone na Jadranu, te na koji način će pomoći charter kompanijama da prežive krizu

Koronakriza posebno je teško pogodila nautički sektor. Gostiju nema i pitanje je hoće li ih biti, a treba održavati brodove i plaćati vezove. Pitali smo ACI jesu li u ovo vanrednoj situaciji ponudili svojim korisnicima u marinama neke pogodnosti.

-Svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj smo se svi našli, a posebno nautički turizam, Uprava ACI-ja se odmah po prvim naznakama epidemije fokusirala na dugoročno održavanje stabilnosti i kontinuiteta poslovanja, zaštitu zdravlja zaposlenika i podršku našim poslovnim partnerima. Direktna pomoć ACI-ja našim poslovnim partnerima iznosi najmanje 15 milijuna kuna, što će kratkoročno utjecati na prihode ACI-ja, ali ćemo dugoročno osigurati stabilnost poslovanja i zadržati visoku kvalitetu usluga u ACI marinama. Također, treba istaknuti da ACI ima zaključene ugovore o poslovnoj suradnji sa 200-tinjak pravnih i fizičkih osoba koji obavljaju sporedne djelatnosti u našim marinama te da je brojnim ugostiteljima, serviserima plovila, trgovcima, charter kompanijama, rent a car i ostalim uslužnim djelatnostima proteklih mjeseci bio zabranjen ili onemogućen rad, zbog čega im je znatno pao promet. Zbog toga smo sve naše partnere oslobodili plaćanja naknade za obavljanje sporedne djelatnosti, a charter kompanije su dodatno oslobođene plaćanja charter naknade za vrijeme trajanja krize – kažu nam iz ACI-ja.

Veliko je pitanje hoće li ove mjere pomoći nekim nautičkim kompanijama da prežive krizu. Pitamo ih imaju li kakve informacije o nautičkim aktivnostima ove sezone.

-Republika Hrvatska otvorila je svoje granice za dolazak inozemnih turista, a koji u nautici čine više od 90% gostiju. Time je uklonjena administrativna prepreka dolaska gostiju, ali još uvijek je upitno u kojem će broju oni doći, jer to ovisi prvenstveno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije našoj zemlji i na emitivnim tržištima, kao i o reguliranju pitanja prelaska državnih granica emitivnih zemalja. Informacije koje dobivamo od kolega iz marina govore da će privatni vlasnici plovila doći na odmor u Hrvatsku, a mi ćemo, prema definiranim epidemiološkim preporukama, brinuti o tome da se prilikom njihovog dolaska i boravka u marinama provode sve mjere kako bismo zaštitili zdravlje naših gostiju, djelatnika, partnera i lokalnog stanovništva – dodaju iz ACI-ja.

Hoće i biti korigiranja, odnosno spuštana dnevnih cijena vezova?

-Detaljno pratimo trenutnu situaciju i naravno da je jedna od opcija i korigiranje cijena dnevnih vezova. Treba podsjetiti da smo i prije ove krize ukinuli naknadu za rezervaciju dnevnih vezova, a koja je u određenim marinama iznosila i do 30% cijene dnevnog veza – zaključuju iz ACI-ja.

MM

Popularni Članci