Milanović u intervjuu pred izbornu šutnju govori i o Aleksandri Zec i ubijenoj djeci u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zvonimir Barišin/PIXSELL
Na zadnji dan kampanje na Indexu je gostovao predsjednik Zoran Milanović. To mu je zadnji intervju koji je dao prije izborne šutnje.

"Ankete mačku o rep. Ali što je to palo? To su preferencije za premijera. To je impuls ljudi. Dotad to pitanje nije postavljano. Ja nisam ni na listi SDP-a, a i da jesam bio bih u prvoj izbornoj jedinici. Ja ne mogu svakoga nagovoriti da glasa za Rijeke pravde. Ja sam njihov kandidat za premijera. Plenković je izrod. Iz udbaško-KOS-ovskog miljea on je danas sljedbenik Franje Tuđmana. Ne znam čega je Raspudić izrod", rekao je Milanović za Index komentirajući rezultate anketa koje ukazuju da se 'efekt Milanovića ispuhao'. 

'Plekušenko radi budale od nas'

"On je nastao u tom miljeu, cijela njegova obitelj. Oni su tu rasli na čistkama nakon proljeća. Tu je bio Račan, al on je, za razliku od ovih lažova, bio iskren. Ali ovi su bili sisavci režima prve kategorije, a onda su postali hrvatski nacionalisti. To nije dobro za sazrijevanje društva. Ovo ima elemente perverzije. Neki tip koji je kalukulirao hoće li ući u SDP, HNS, Jadranka Kosor ga ugura u HDZ. I eto na kraju ga dovedu za ruku da postane predsjednik. Sve sam rekao o Plekušenku, tu bih stao.

Sve prije Turudića je bilo gadljivo, ali ovo je postalo neizdrživo. Ja sam Plenkoviću bacio balvan spasa, ne slamku, i to radim među nama. A on zove Turudića da ga pita je li to istina. To je ispod svake razine prihvatljivog. Radiš budale od nas.

Onda smiješni likovi govore da je ovo neustavno. Što? Vama smeta. Ja sam radio u potaji, to je lukavstvo. Imate Plenkovića koji će se u Mostaru sresti s Vučićem. Ok, to je vladar Srbije. Ali kad se ja nađem s Dodikom, onda HDZ angažira Butkovića i kravu.

Nama su Srbi najbliži narod na Balkanu, ja s njima neću razgovarati preko posrednika. Mi se moramo pokušati dogovarati među sobom". 

Prema zadnjim istraživanja HDZ i partneri dobivaju 60 mandata, SDP i partneri 41

"Ja sam to vidio. Ja sam prema toj istoj agenciji, prema tim anketama mjesec dana prije izbora za predsjednika imao zaostatak pred Kolindom u drugom krugu od 20 posto. A dobio sam za sedam posto. Rezultat će biti drugačiji i omogućavat će dogovor.

Ja sam najbliži SDP-u, to je jasno. Ja sam zadnjih godina živio potpuno neobilježen stranački. I ako netko to može pokušati napraviti, to sam ja. Ako ne, ili će neki koji to sad niječu ići s Plenkovićem, to bi bila katastrofa. Ili ćemo ići na izbore nove", rekao je Milanović.

Spomenuo je i slučaj Aleksandre Zec

"Rekao bih nešto. Imao sam jednu reakciju na slučaj Aleksandre Zec. Nije mi drago jer sam to išao komentirati, a to sam rekao jer je netko dosta agresivno agitirao za Trg Aleksandre Zec. A tada sam u Dubrovniku suočen s podatkom da je 1991. 17. djece ubijeno u napadu. To su bili ubojice, raketirali su djecu. Ta djeca su ista kao Aleksandra Zec. Ja sam smatrao da nije dobro da se na takav način preuzima kolektivnu odgovornost. 

To je grozan slučaj. Hrvatska se ispričala. Tu je stradala djevojčica jer je otac pružao otpor. Malo me zasmetalo kad sam stavio na vagu, kad sam vidio ta imena djece iz Dubrovnika. Među tim imenima ima i Srba. Bili su gađani Hrvati pa gdje padne. Žao mi je da sam to komentirao. 

Život je malo kompliciraniji. Ta karnevalska razdraganost, ajmo ovo, ajmo ono... Ivica Račan koji je bio častan čovjek još nema ni sokak. Je li on problem? Moraš biti HDZ-ovac da bi dobio svoju ulicu", rekao je. 

Popularni Članci