MINISTARSTVO OBJAVILO BROJKE Evo koliko ćete morati plaćati alimentaciju ako se rastanete u sljedećih godinu dana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PEXELS
Minimalna alimentacija koju će roditelji plaćati nakon razvoda u sljedećih će godinu dana iznositi 195 eura mjesečno, a maksimalna 913 eura, objavilo je Ministarstvo socijalne politike.

Riječ je o tablici o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta koja služi kao orijentir partnerima, socijalnim radnicima i sucima pri razvodu braka i donošenju odluke o tome koliko će mjesečno plaćati roditelj s kojim dijete nakon rastave neće stanovati. Resorno ministarstvo ovakvu tablicu donosi svake godine, a iznosi su vezani uz iznos prosječne plaće, visinu primanja roditelja koji je dužan plaćati alimentaciju te starost djeteta - piše Jutarnji list.

Minimalna alimentacija od 195 eura odgovara iznosu od 17 posto lanjske prosječne plaće, a taj iznos su, prema tablici, dužni za dijete do šest godina plaćati roditelji koji zarađuju manje od 1148 eura mjesečno. Roditelj s istim primanjima za dijete u dobi od sedam do 12 godina dužan je plaćati 229,6 eura, što odgovara iznosu od 20 posto prosječne plaće isplaćene u 2023. godini, a za dijete od 13 do 18 godina minimalna alimentacija iznosi 22 posto promatrane prosječne plaće, odnosno 252,56 eura.

S primicima roditelja rastu i propisani iznosi alimentacija, a na kraju tablice nalaze se roditelji, obveznici plaćanja uzdržavanja, koji zarađuju između 4000 i 4300 eura mjesečno. Oni su dužni plaćati između 705 i 913 eura mjesečno, ovisno o dobi djeteta.

U odluci Ministarstva kojem je na čelu Marin Piletić navodi se kako se alimentacija može utvrditi u nižem iznosu samo ako roditelj ostvaruje primitak manji od najnižeg iznosa u tablici, ali ni tada ne može biti manja od polovice zakonskog minimuma propisanog u tablici. Također, ako roditelj zarađuje više od najvišeg iznosa u tablici, može mu se odrediti i uzdržavanje u iznosu višem od najvišeg iznosa, ali "vodeći računa da uzdržavanje djeteta ne smije povećati životni standard drugog roditelja".

Popularni Članci