NOVI UDAR PO DŽEPOVIMA GRAĐANA Evo što se sve sprema, iz Vlade poručuju: 'Moramo negdje naći novac'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: fotolia.com
Jedan od najvećih izazova i zadaća Vlade premijera Andreja Plenkovića, a ponajviše ministra financija Zdravka Marića jest smanjenje dugova u zdravstvu koji trenutačno iznose oko osam milijardi kuna odnosno oko milijardu eura.

Nakon ovotjedne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se raspravljalo i o dugovima u zdravstvu, ministar zdravstva Milan Kujundžić neizravno je najavio poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, a sve kako bi se povećali prihodi u zdravstvu.

“Treba razmotriti i dodatke na cigarete, telefone, gorivo…”

Glas Slavonije piše kako je stoga donesena i odluka o osnivanju radne skupine za reformu u kojoj će biti predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca, a koji bi trebali ponuditirješenje za nagomilane dugove u zdravstvenom sustavu.

“Dogovorili smo se da ćemo napraviti zajedničko povjerenstvo između članova GSV-a i Vlade kako bismo rješavali probleme u zdravstvenom sustavu, koji bi prema kvaliteti i dostupnosti trebalo sačuvati. Mnogo je opcija koje su na stolu. Ako ne povećamo prihodovnu stranu, nećemo moći zadržati sadašnju razinu usluga u zdravstvu, posebno nećemo moći osigurati skupe lijekove i nove tehnologije”, kazao je ministar Kujundžić pa dodao: “Ako hoćemo pružiti ljudima maksimum svjetske medicine, moramo negdje naći taj novac”.

Zdravstveni sustav opterećuje i problem skupih lijekova, pa Kujundžić ističe kako je stoga potrebno razgovarati o povećanju prihodovne strane proračuna kako bi se osigurao novac za spašavanje ljudskih života. U tom smislu je, gostujući u emisiji Poligraf na Hrvatskom radiju, Kujundžić kazao kako treba razmotriti dodatak na cigarete, telefone, gorivo i kroz druge oblike.

Prosječni Hrvat godišnje izdvaja 750 eura za zdravstvo, a Nijemac…

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža smatra kako nitko do sada nije imao političke hrabrosti reći da su potrebna veća izdvajanja za zdravstvo. On je, gostujući nedavno na N1 televiziji usporedio izdavajanja za zdravstvo u Hrvatskoj i Njemačkoj.

“Prosječni Hrvat izdvaja za zdravstvo 750 eura godišnje, a Nijemac pet tisuća eura i mi ne možemo očekivati da ćemo s ovakvim izdvajanjem imati najbolju moguću skrb. Ali s omjerom koliko ulažemo usluga je poprilično dobra, najviše zahvaljujući zdravstvenim djelatnicima. (…) Zdravstvo je itetako skupo i prosječan Hrvat nije svjestan ekonomske vrijednosti vlastitog zdravlja. Zdravstvo je svake godine sve skuplje i o nama ovisi kakvo ćemo imati zdravlje i kvalitetu života”, kazao je tada Goluža.

Izvor: net.hr

Popularni Članci