OTKRIVAMO DETALJE Željku Markić sponzorira tvrtka koja zarađuje na pilulama, a za koje organizator Hoda za život kaže da su abortivne

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL
Batarelo kaže da su day after pilule abortivne, a tvrtka koja ih proizvodi sponzorira firmu Željke Markić

Mediji su pisali da tvrtku Sermon Cro u vlasništvu predsjednice udruge U ime obitelji Željke Markić sponzorira farmaceutska mega kompanija Teva Pharmaceutical Industries, koja se među ostalim, bavi proizvodnjom i prodajom kontracepcijskih pilula.

Međutim, malo se naglašavalo da se Teva, osim proizvodnjom i prodajom uobičajenih kontracepcijskih pilula, također bavi i proizvodnjom i prodajom takozvanih emergency contraceptive pilula, kod žena poznate u žargonskom nazivu „Day after“ odnosno „Dan poslije“ pilule.

Teva je jedna od najjačih igrača na tom tržištu. Primjerice na sjevernoameričkom kontinentu odakle dolazi premijer Tim Orešković i njegova supruga, Teva ima tri jaka brenda day after pilula: Aftera, Plan B i Take Action.

Day after pilule uzimaju se poslije seksualnog čina u kojem se nije koristila klasična kontracepcija radi sprječavanja trudnoće. E sad postoje velike dvojbe kako u akademskoj, tako i u široj društvenoj zajednici je li day after pilule samo sprječavaju ovulaciju, ili s druge strane djeluju abortivno. Što se pak tiče stava ginekologa, oni su nam rekli da je prihvaćeno stajalište kako day after pilule ne uzrokuju abortus, ali…

-S druge strane, one nisu klasično kontracepcijsko sredstvo, nego nešto između kontracepcije i onog drugog – rekao nam je jedan ginekolog želeći ostati anoniman, jer je riječ o skliskom terenu – Teško je o tome svemu govoriti, jer ni medicina nije usuglašena, a veliku ulogu u toj cijeloj priči igra i etički moment, odnosno pitanje samog nastanka života. Upravo zbog etičkog momenta, na trudnicama se rijetko vrše razna istraživanja, pa je sve još zamršenije.

Međutim, i sam proizvođač Teva, u uputama lijeka Plan B navodi kako pilule djeluju sprječavajući ovulaciju, ali i sprječavajući implantaciju zametka u maternicu (no ako je zametak već došao do maternice, pilula ga neće oštetiti, niti uzrokovati abortus). Ako sprječavaju implantaciju zametka u maternicu, znači da je već došlo do začeća (zametak inače putuje nekoliko dana do maternice).

Drugim riječima, day after pilule, ako je došlo do začeća, pokušavaju iznuditi da oplođeni zametak ne nastavi put prema maternici i daljnji razvoj, odnosno, day after pilule su jedna vrsta pobačaja, barem tako smatra jedan od organizatora prosvjeda Hod za život i predsjednik udruge Vigilare John Vice Batarelo. Naime, kada se prošle godine u Hrvatskoj dozvolila kupnja day after pilula bez recepta, njegova udruga poslala je priopćenje u kojem pilulu naziva abortivnom.

-Postoje relevantna istraživanja koja pokazuju da „pilula za dan poslije“ djeluje, ne samo kontracepcijski, već i abortivno, negativnim djelovanjem na stjenku maternice onemogućujući ljudskom zametku ugniježđenje u maternicu čime se, zapravo, kemijskim putem izvršava abortus – stoji, među ostalim, u priopćenju udruge.

Drugim riječima, za organizatora prosvjeda Batarela nema dvojbe – day after pilule mogu izazvati pobačaj, jer, među ostalim, sprječavaju već oplođeni zametak u daljnjem razvijanju. Za Željku Markić, također, život nastaje samim začećem

-Ja sam svoj stav o pobačaju i djetetu formirala na drugoj godini medicine – na predmetu embriologija. On kaže da od trenutka kada ste začeti vi ste prvi put postali osoba – rekla je Markić prilikom gostovanja u emisiji HRT-a Uvijek kontra.

Ako prema Markićkinim riječima, život nastaje začećem, a  s druge strane prekine ga day after pilula poslije samog začeća riječ je, prema mišljenju organizatora Hoda za život, o -  pobačaju. Znači tvrtku Sermon Cro. Željke Markić sponzorira firma koja jedan dio svojih prihoda crpi iz sprječavanja ugnježđivanja oplođenog zametka u maternicu preko day after pilula. Ovdje, na stranicama tvrtke Željke Markić možete vidjeti popis velikih svjetskih firmi koje sponzoriraju njen rad.

Tvrtka Sermon, među ostalim, registrirana je za ispitivanja lijeka i homeopatskog proizvoda, proizvodnje lijeka i homeopatskog proizvoda, prometa lijeka i homeopatskog proizvoda, provjere kakvoće lijeka i homeopatskog proizvoda i posredovanja vezano uz klinička ispitivanja.

Prema financijskim izvješćima, tvrtka Sermon Željke Markić i njena supruga, u 2014. godini uprihodila je 11 milijuna kuna, i imala je čistu dobit od 4,6 milijuna kuna.

S druge strane, u farmaceutskom divu Teva, godinama je radio aktualni premijer Hrvatske Tim Orešković. Zanimljivo Tim Orešković došao je raditi u Tevu iz Eli Lilly, još jednog farmaceutskog diva koji sponzorira tvrtku Sermon Željke Markić. Još je zanimljivije što je potporu skupu dala Timova supruga Sanja Orešković i to u društvu Željke Markić, ne smatrajući da je išta sporno, što je njen suprug radio u tvrtki, koja proizvodi i prodaje po cijeni od 40 dolara, prema riječima Batarela, „abortivne pilule“.

Za kraj recimo da dio novca tvrtka Sermon donira u humanitarne svrhe. Željka Markić aktivna je na polju borbe za gladne u Africi i za poboljšanje njihovih svakodnevnih životnih aktivnosti.

Maro Marušić

Popularni Članci