'PRAVDA JE ZADOVOLJENA, ALI...' Dubrovački branitelji o presudi Ratku Mladiću

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: DD
Čelnici dubrovačkih braniteljskih udruga za Dubrovački dnevnik komentirali su jučer donesenu presudu Ratku Mladiću.

Vijeće Haškoga suda proglasilo je zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora. Za Mladića je istaknuto kako je kriv za zločine koji su "među najgnjusnijima poznatima čovječanstvu", ali nije osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.

Mladić je izricanje presude do stanke pratio djelomično okrenut leđima sudskom vijeću i gledajući u sudsku galeriju te se povremeno smijući i odmahujući glavom. Nakon stanke, određene zbog njegova povišenog krvnog tlaka, Mladić je izbačen iz sudnice zbog ometanja postupka vikanjem i prebačen u prostoriju unutar suda u kojoj je mogao dalje pratiti izricanje presude.

Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika Marko Mujan smatra da je presuda Mladiću "korektna". Mujan je dodao kako smatra da osuđenik ništa posebno neće osjetiti jer nema razinu svijesti što je napravio.

- Mladić je inače zaslužio ono što je napravio drugima. Gledajući šire, kazna doživotnog zatvora je gotovo minimalna satisfakcija za zločine koje nije sam počinio. Imao je cijeli niz suradnika, oficira i postrojbi koje je vodio i svi oni bi trebali odgovarati za ono što su napravili, a to je čisti zločin - mišljenja je Mujan naznačivši kako se puno toga u ratu može oprostiti kada su u pitanju bitke, no dodao je kako se zločine ne može opravdati.

O ponašanju Ratka Mladića i sceni koju je priredio u sudnici Mujan je prokomentirao kako je riječ o "obrambenom mehanizmu".

- Nije on jedini uzrok sukoba koji je bio projektiran na višim razinama. Mladić je tu priču prihvatio i stao je u službu sila kojima je bilo do rušenja i razaranja. Njegovo ponašanje proizilazi iz izgrađene sigurnosti da bi kasnije radio sve te vražje poslove. Takvim ljudima ako se ne stane na kraj na vrijeme obično završava onako kako je bilo u Srebrenici i diljem ratišta po BiH i Hrvatskoj - kazao je Mujan dodavši kako ponašanje Mladića treba zanemariti jer je riječ o glumi. O oslobađajućoj presudi za zločine u Hrvatskoj Mujan je istaknuo kako je hrvatsko pravosuđe trebalo napraviti svoj dio posla.

- Bolje ikad neko nikad - komentirao je predsjednik HVIDR-a Dubrovnik Ivo Lučić dodavši kako mu se miješaju emocije ogorčenja i zadovoljstva.

- U ovom slučaju dokazano je kako je pravda dostižna. Nažalost nije se razmatralo za sve one zločine napravljene u Zadarskom zaleđu i Škabrnji i zbog toga sam žalostan, ali dobro je da su ostale žrtve dobile kakvo-takvo zadovoljstvo - kazao je Lučić dodavši kako stotine doživotnih kazni za jedan nevini život nisu dovoljne.

- Strijeljali su nevine civile, izdvajali djecu i radili ostale strahote koje su bile proglašene najvećim zločinima poslije Drugog svjetskog rata - dodao je Lučić.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić istaknuo je kako je Hrvatska trebala više toga napraviti da se Mladića osudi za počinjene zločine u Škabrnji.

- Trebalo se ići u neki objedinjeni postupak zbog počinjenih žrtava da i oni dobiju određeno zadovoljstvo - komentirao je Bulić dodavši kako je ipak doživotnom presudom za ostale zločine "pravda djelomično zadovoljena".

- On je sada osuđen, a oni kojima je zapovijedao slobodno piju kavu u Beogradu, Banja Luci i Trebinju - zaključio je za Dubrovački dnevnik Zdenko Bulić.

Popularni Članci