PROBLEM KOJI SE ZATAŠKAVA 'Promatrači vršnjačkog nasilja moraju intervenirati jer prevencija je najvažnija'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prevencija vršnjačkog nasilja mora ići prema onoj djeci koji su promatrači da interveniraju i onda će doći do učinkovitog prestanka nasilja, kazala je profesorica Vesna Bilić koja je danas održala predavanje u sklopu javne tribine "Vršnjačko nasilje u odgojnim i školskim ustanovama" povodom Svjetskog dana djece u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu.

Govoreći o vršnjačkom nasilju profesorica Bilić se osvrnula kako su odrasli u raznim brošurama obećavali da će do 2015. godine biti riješen problem tog oblika nasilja, no prema njenom mišljenju to se nije uspjelo napraviti.

- Sva velika svjetska istraživanja pokazuju da je u tijeku porast vršnjačkog nasilja, a posebno kada govorimo o elektroničkom nasilju. Čak do 72 posto djece doživljava neki oblik elektroničkog nasilje - kazala je profesorica Bilić dodavši kako odrasli često te podatke negiraju i govore da je riječ o sukobima koji su normalan dio odrastanja. No, profesorica Bilić je mišljenja da su posebno opasna ona nasilja koja se odnose na psihološko nadmetanje i manipulacije, a dodala je kako su posebno opasni promatrači koji ne reagiraju.

- Puno je djece izloženo verbalnom nasilju i to je postalo uobičajeno što nije dobro. Također, ne govori se o spolnom nasilju koje se već počinje javljati u šestom razredu osnovne škole pa ga odrasli često tumače kao udvaranje, ali to nije baš tako - pojasnila je profesorica Bilić te dodala kako je relacijsko nasilje najčešće, a ono je zapravo prikriveno jer se odnosi na klevetanje i širenje lažnih informacija.

Ispred Udruge Sigurnost u prometu Denis Pavela, osvrnuo se kako je vršnjačko nasilje "problem kojega se često gura pod tepih". Pavela je pročitao pismo 11-godišnjeg dječaka koji je pisao UNICEF-u i žalio se na ruganje vršnjaka.

- Mislim da se takve stvari događaju svakodnevno i mnoga djeca bi mogla slično nešto napisati bez problema. Odgoj je taj koji formira djecu i cijelo društvo i trebamo se pozabaviti da se te negativne stvari ne zataškavaju - kazao je Denis Pavela.

Govoreći o elektroničkom nasilju, koje je danas jako često, profesorica Vesna Bilić istaknula je kako je ono puno gori oblik od svakog drugog.

- Za razliku naprimjer od fizičkog nasilja, elektroničko nasilje se može dogoditi u bilo kojem trenutku i teško se otkriva počinitelj. Također, poruke na internetu zauvijek ostaju i dostupne su neograničenoj publici - kazala je profesorica Vesna Bilić na javnoj tribini "Vršnjačko nasilje u odgojnim i školskim ustanovama" koja je organizirana povodom Svjetskog dana djece.

Popularni Članci