U SLUČAJU RAZORNOG POTRESA Doznali smo od stručnjaka koliko je ustvari sigurna dubrovačka bolnica

Autor: Aida Čakić
Građevinski fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, napravili su procjenu ponašanja konstrukcije zgrade Opće bolnice Dubrovnik u  slučaju djelovanja potresa različitih intenziteta. Projekt je financiran iz europskog fonda za Regionalni razvoj čiji je nositelj županija Dubrovačko neretvanska, a glavni izvršitelj je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Cilj projekta je bio procijeniti ponašanje građevina ključne infrastrukture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a kao jedna od ključnih građevina za funkcioniranje Županije nakon djelovanja potresa je odabrana najveća zgrada Opće bolnice.

Koliko je dubrovačka bolnica sigurna ako bi došlo do potresa sličnog koji je naprimjer zadesio Albaniju provjerili smo s docentom na zagrebačkom Građevinskom fakultetu Mariom Urošem koji je za Dubrovački dnevnik pojasnio što bi se u tom slučaju događalo sa zgradom.

Uroš je istaknuo kako je posao seizmologa u ovoj analizi bio da odredi jačinu podrhtavanja tla te epicentar. Tako su seizmolozi s Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta, dodaj Uroš, u konkretnom slučaju dubrovačke bolnice, za više scenarija potresa kreirali zapise podrhtavanja temeljnog tla što je kasnije Građevinskom fakultetu poslužilo u izračunima. Pretpostavilo se ponašanje građevine za potres magnitude slične kao što je bio onaj u Albaniji.

- Zgrada bolnice kvalitetno projektirana i izvedena prema u to vrijeme važećim propisima za gradnju u seizmički aktivnim područjima. Rezultati pokazuju da se mogu očekivati blaga oštećenja koja nisu opasna za nosivost konstrukcije. Eventualno može doći do odvajanja pregradnih elemenata i prevrtanja namještaja. Takve štete su uobičajene i za nove konstrukcije i relativno se lako saniraju. Najvažnije je da bi bolnica bila u funkciji nakon potresa. U crnom scenariju, koji može biti i gori od potresa u Albaniji, bolnica bi mogla funkcionirati i dalje, imala bi oštećenja, ali ne bi bila ugrožena njena stabilnost i nosivost. Važno je da bi u zgradi OB Dubrovnik mogli biti smješteni ozlijeđeni tako da bi to bio svojevrsni centar za prihvat - komentirao je Mario Uroš istaknuvši kako je zgrada bolnice odabrana za procjenu jer je bitna građevina koja bi u slučaju potresa bila od velike važnosti.

- Opća bolnica Dubrovnik je građevina od strateške važnosti za Županiju i od iznimne je važnosti da sačuva svoju funkciju nakon djelovanja razornog potresa. Pod time se ne misli samo da ne doživi značajna strukturalna oštećenja, već i da bude uporabljiva u vremenu nakon potresa te da bude sigurna za eventualne naknadne potrese koji često slijede nakon glavnog. Dubrovačko-neretvansku županija je prepoznala važnost ovakvih projekata i sustavno ulaže u mjere smanjenja rizika od potresa. Inače, ovakve detaljne analize važnih infrastrukturnih građevina su ključne za planiranje djelovanja nakon potresa te akcije spašavanja i koordinacije - zaključio je za Dubrovački dnevnik Mario Uroš, docent s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Popularni Članci