'SVE VIŠE POZIVA O PRODAJI APARTMANA' Cijene nekretnina i dalje prenapuhane, ali..

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Situacija s koronavirusom, koja se sve više očitava i na domaćem gospodarstvu, donosi iz dana u dan i neke promjene u sektoru trgovanja nekretninama.

Odgađaju se obilasci nekretnina na obali, prije svega onih za koje su zainteresirani strani državljani, ali često i atraktivnih nekretnina u Zagrebu, dok je tržište relativno stabilno kad je riječ o prodaji stanova domaćim kupcima, ponajviše onim u programu aktualnih subvencioniranih kredita, piše Jutarnji.

- U posljednjih desetak dana primijetili smo da su klijenti počeli otkazivati dogovorena razgledavanja nekretnina u Zagrebu, a osjeća se i smanjen interes za zakazivanjem novih termina. Svakako pada i broj novih zainteresiranih klijenata za potencijalne buduće kupoprodaje ili najmove. Svi nam kao razlog navode zabrinutost zbog koronavirusa i situacije koja je postala zaista ozbiljna - kaže Sergio Serdarušić, vlasnik agencije Eurovilla koja se bavi prodajom i iznajmljivanjem privatnih i poslovnih objekata s naglaskom na ekskluzivne nekretnine u Zagrebu.

Proizvodnja i gospodarske aktivnosti znatno se usporavaju, a time se, dodaje on, automatski smanjuje i potrošnja. Mnoge tvrtke, kaže Serdarušić, ulaze opreznije u investicije s obzirom na to da je situacija na svim tržištima neizvjesna.

- Dogodio se i velik pad na svjetskoj burzi i zabrinutost se osjeća na većini svjetskih tržišta, pa tako, naravno, i na tržištu nekretnina. Kad vlada opća panika u svim segmentima života i kada se svakodnevica ljudi mijenja i neizvjesna je, to rezultira povlačenjem i brigom, a ulaganja su na dnu prioriteta. Dugoročno gledajući, to će sigurno ostaviti velike posljedice na cjelokupnu ekonomsku situaciju. I tržište nekretnina je grana koja će to osjetiti. Nadamo se da će se situacija u sljedećim tjednima smirivati i da će se okolnosti promijeniti nabolje - rekao je Sergio Serdarušić.

Jutarnji je razgovarao i s direktorom riječke agencije Dogma nekretnine, Brankom Papešom, koja posluje prije svega na obali, Kvarneru i u Istri.

- Naše klijente možemo podijeliti na klijente s lokalnog tržišta i klijente izvan Hrvatske. Na lokalnom tržištu za sada nismo osjetili promjene vezane uz koronavirus. Čak u posljednjih desetak dana imamo i više upita i realizacija vezanih za lokalno tržište. Isto, na žalost, ne možemo reći i za klijente izvan Hrvatske, koji u pravilu otkazuju zakazane termine i najavljuju svoj dolazak kad se situacija smiri - kaže Papeš te dodaje da su kao tvrtka poduzeli inicijalne mjere i dali naputke svim djelatnicima o tome kako se ponašati s ciljem zaštite sebe i klijenata. Za sada, smatra Papeš, tržište je vrlo stabilno i ne očekuje nikakve potrese.

Međutim, ovih dana, kako se može čutiu nekim drugim agencijama, imali su, malo više nego što je uobičajeno, poziva zbog moguće prodaje stanova koji se koriste kao apartmani. To navodi na situaciju u kojoj se vlasnici više apartmana na obali i u Zagrebu pokušavaju riješiti nekih od njih zbog neizvjesne turističke sezone. Određeni strah zavladao je i među vlasnicima apartmana koji se otplaćuju kreditima jer bi loša sezona mogla dovesti u pitanje otplatu rata. Takvih je u Hrvatskoj mnogo, a vlasnici apartmana bez kreditnog opterećenja su mirniji. Zabrinuti su i neki investitori novogradnje stanova u Zagrebu iako za sada, kako se saznaje, nema konkretnih slučajeva odustajanja od rezerviranih stanova, ali situacija je i tu donekle neizvjesna.

I dalje se na tržištu općenito nastavljaju trendovi kao što su previsoke tražene cijene te znatno manji broj kupoprodajnih transakcija u Zagrebu, što je počelo već 2019. godine. Subvencije kredita i dalje guraju potražnju kreditno sposobnih građana Hrvatske.

Popularni Članci