U NEW YORK TREBALA I RAVNATELJICA GIMNAZIJE Bazdan potvrdio da financiranje nije bilo na školskom odboru, Tolja ignorira upite

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
'Studijsko' putovanje ravnatelja dijela hrvatskih škola u New York ovih je dana podigao prašinu u javnosti, a među onima koji su trebali ići na put našla se i ravnateljica dubrovačke Gimnazije Katarina Tolja.

Radi se o sedmodnevnom putu u New York, od čega su svega pet sati u jednom danu trebali posjetiti jednu školu i Department of Education, dok su ostali dani bili rezervirani za razgledanje i šoping. Index je danas objavio kako je agencija 14 you Travel tri tjedna prije putovanja poslala e-mail na adrese svih ravnatelja škola i učeničkih domova te svih ostalih koji su trebali ići na putovanje u New York, naslovljen kao 'Završna obavijest za putovanje u New York'.

Kako je objavio Index, dio ravnatelja s kojima su razgovarali su rekli da su izlete sami platili, što tvrdi i Tolja, a nekima je škola. Istovremeno, vrlo je zanimljivo kako je u ponudi izleta navela 'plaćanje virmanskim putem preko škole'.

Dubrovački dnevnik kontaktirao je predsjednika školskog odbora Branka Bazdana koji je kazao kako putovanje odnosno financiranje Toljinog putovanja u New York nije bilo na sjednici dnevnog reda. Na pitanje je li trebalo biti, Bazdan je odgovorio kako je trebalo, ako se financira iz školskog fonda, a kako nije u slučaju da se financira od osobnog novca Katarine Tolje.

Dubrovački dnevnik kontaktirao je i Udrugu hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja koja je organizirala putovanje. Oni su kazali kako je 'ta tema pluskvamperfekt'. Na pitanje iz čega se financiralo putovanje u New York, oni su kazali kako su 'samo' organizatori te kako ne znaju kako se financirao put u New York.

Također, iz Dubrovačko-neretvanske županije su za Dubrovački dnevnik odgovorili kako nisu niti bi davali nikakva sredstva za spomenuto putovanje.

Iz neslužbenih izvora doznajemo kako se studijska putovanja uglavnom plaćaju iz fondova s kojima raspolaže škola pa smo ravnateljici Tolji poslali upit na koji način je financiran njen put u New York te je li točno kako ga je financirala iz svog špaga. Upitali smo je i zašto je, ako je to točno, put financirala iz vlastitih sredstava, ako je praksa da se studijska putovanja plaćaju iz školskih sredstava, a naposljetku se pokazalo kako je to navedeno i u mailu agencije.

Osim toga, upitali smo je je li osobno put doživjela kao 'stručno usavršavanje', te ako nije, zašto je uopće odlučila sudjelovati. Upit je Tolji poslan još u četvrtak putem SMS-a, no Tolja do danas nije odgovorila na upit niti je uzvratila na pozive.

Popularni Članci