Udruge upozoravaju: Pomoćnik u nastavi je pravo djeteta s poteškoćama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: os-lapad-du.skole.hr
'I dok se već danima bavimo nefunkcioniranjem Jedinstvenog tijela vještačenja, svjesni smo da nas za samo mjesec dana čeka novi problem. Problem pomoćnika u nastavi. Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta objavilo je najavu natječaja iz sredstava europskog socijalnog fonda za pomoćnike u nastavi. Istovremeno, negdje u ladicama ministarstva još uvijek su uredno pospremljeni problemi na koje upozoravamo od protekle školske godine,' javljaju u priopćenju za javnost iz građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom. 

Detaljno definiraju sve probleme: 

  1. 1.       Nepostojanja Pravilnika o pomoćnicima u nastavi
  2. 2.       Rješenje Ureda državne uprave nije obvezujuće za dobivanje pomoćnika u nastavi; neki Uredi u svom rješenju navode potrebu za pomoćnikom neki ne, što opet samo po sebi nije ni garancija dobivanja pomoćnika, niti prepreka pri dobivanju?!
  3. 3.       Edukacija pomoćnika u nastavi koja bi morala biti riješena Pravilnikom; u ovom trenutku uistinu je nejasno hoće li ili ne pomoćnici imati obvezu završiti primjerenu licenciranu edukaciju ili će se i dalje mahati papirima od 20 sati edukacije. Ovih 20 sati o okviru ESF-a MZOS je plaćao 1.500 kuna. Nije teško izračunati koliko bi MZOS platio za 218 sati edukacije?!?
  4. 4.       Financiranje pomoćnika u nastavi u odvijalo se kroz nekoliko komponenti

a)       Europski Socijalni Fond-ESF

b)       Natječaj za udruge iz lutrijskih sredstava

c)        Mjera HZZ-a „Mladi za mlade“

d)       Jedinice lokalne i regionalne samouprave

e)       Samo roditelji

Iz svega navedenog razvidna je neizvjesnost dodjele pomoćnika u nastavi DJETETU kojem je potrebno. Cijeli sustav ovisan je o kapacitetima i sposobnostima osnivača ili pak roditelja samog.

U okviru samog ESF-a osnivači su za isti posao i istu satnicu dobivali različite iznose od 25.000 do 66.000 kuna na godišnjoj razini zapošljavanja pomoćnika. Smatramo nadalje da je uistinu bacanje novca na indirektne troškove u ovakvom projektu-konferencije, izdavanje brošura, režijski troškovi i sl. Još gore je kad ovakve troškove traže osnivači-jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Slijedom navedenog zahtijevamo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

  1. 1.       Objavu Pravilnika o pomoćnicima u nastavi
  2. 2.       Reguliranje rada Ureda državne uprave pri izdavanju rješenja
  3. 3.       Obaveznu licenciranu edukaciju
  4. 4.       Ujednačenu raspodjelu novca, bez indirektnih troškova projekta, sa jednakom satnicom za sve pomoćnike u nastavi na području Republike Hrvatske; osim kada se radi o natječaju za udruge koje nemaju druge izvore prihoda

 

Pomoćnik u nastavi nije mogućnost lokalne i regionalne samouprave da prividno smanji broj nezaposlenih, to nije mogućnost škole da joj se olakša rad…

 

Pomoćnik u nastavi je PRAVO JE DJETETA SA TEŠKOĆAMA!

Popularni Članci