USTAŠKI SVEĆENIK PODRŽAO KOLEGU Ston u šoku, na svetoj pričesti župnik Babaić podržao kolegu koji nije pričestio malenog Adama

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: LK
Svećenik Miljenko Babaić, koji je za mnoge temeljem svog javnog djelovanja zadrti ustaša i klerofašist, proteklih dana je neposredno sudjelovao u izbornom procesu. Osim što po mjestu agitira za općinskog načelnika, HDZ-vog Vedrana Antunicu, Babaić se očitovao i na svog kolegu Alojzija Asića koji nije želio dopustiti 11-godišnjaku Adamu s Downovim sindromom da na prvoj pričesti bude s ostalom djecom. Asić je dobio infarkt maloprije i hospitaliziran je u bolnicu.

 Babaić, kojeg uzvišeni biskup Mate Uzinić i dalje drži na radnom mjestu prvog fašista Stona, prilikom prve svete pričesti mladih Stonjana i djece iz okolnih mjesta je čvrsto stao u obranu svog kolege Asića te izazvao zgražanje prisutnih vjernika koji su obitavali na svetoj misi.

Svećenik Miljenko Babaić, poznat javnosti po pljuvanju dubrovačkih novinara i predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Andra Vlahušića kada ih je nazvao komunističkim ološem, elaborirao je svoje stavove o tome zašto je svećenik, koji je kasnije doživio infarkt, zapravo bio u pravu kada je odbio  normalno, kao i drugu djecu, pričestiti dijete s posebnim potrebama.

Za one koji možda ne znaju don Miljenko Babaić već je poznat u hrvatskoj javnosti, a posebice nakon izjave prigodom otvaranja granice između Hrvatske i BiH kod mjesta Ivanica, kada je izjavio kako unatoč kršćanskom učenju neprijateljima ne treba praštati. Babaić je često pjevao o marširajućoj Pavelićevoj gardi, a nije se libio javno se s oltara obračunati s dijelom medija. Također za njega nije bilo ni strano izražavati svoje političke stavove tijekom misnog slavlja. Babaić je gotovo svake godine bio jedan od ministranata na koncelebracijskoj misi koju predvodi nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Babaić je poznat i po tome što je svojedobno predvodio fizički napad na pripadnike dubrovačkih antifašista koji su imali skup u Dubrovniku. Ovaj svećenik inače je djelovao u Općini Župa dubrovačka u mjestu Mandaljena, a peticije i molbe da ga se premjesti u drugu župu tada nisu urodile plodom. Svojedobno je županijska vlast tražila od Crkve da se riješi Babaića odnosno da se javno odrekne od njegovih stavova koji promoviraju poražene snage iz Drugog svjetskog rata, ali to se još nije dogodilo.

Nikša Klečak 

Popularni Članci