VELIKA PROMJENA Povećava se iznos socijalne pomoći za više od 104 tisuće ljudi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/ Pixsell
Socijalna pomoć, koju u Hrvatskoj prima oko 104.000 osoba, a za samca iznosi 800 kuna mjesečno, tijekom 2017. godine povećat će se za 20 posto, najavljuju iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

stovremeno, ukinut će se naknada za troškove stanovanja, koju su, sukladno Zakonu, jedinice lokalne uprave dužne isplaćivati svim primateljima socijalne pomoći, odnosno zajamčene minimalne naknade (ZMN).

Tako bi na primjer, radno sposobni samci primali 160 kuna više, odnosno 960 kuna, radno nesposobni samci bi primali 1104, dok bi četveročlana obitelj umjesto 1920 kuna dobila 2304 kune. 

Minimalni standard

Ta naknada iznosi najviše polovicu iznosa ZMN-a - dakle, do 400 kuna za samca.

- Analiza Ministarstva pokazala je da tek oko jedne trećine gradova i općina tu naknadu doista i isplaćuje u bilo kakvom, makar minimalnom iznosu. Riječ je u pravilu o većim i bogatijim općinama i gradovima, što je primatelje ZMN-a iz drugih sredina stavljalo u diskriminirajući položaj. Stoga smo odlučili tu naknadu uklopiti u ZMN na način da ZMN povećamo za 20 posto i tako osiguramo isti minimalni standard svima. Vjerujemo također da zbog toga gradovi i općine koji su do sada mogli isplaćivati naknadu za troškove stanovanja s tim neće stati, već će i dalje nastojati svojim građanima priuštili bolju kvalitetu života - kaže Diana Topčić-Rosenberg, pomoćnica ministrice socijalne politike.

Ovakve će izmjene, kaže, na snagu stupiti tijekom 2017. godine, a u proračunu će trebati osigurati oko 100 milijuna dodatnih kuna. Uskoro se stoga očekuju i nove izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, koji je zadnji put mijenjan u lipnju. Tada je razlog izmjenama bilo prolongiranje početka rada Jedinstvenog centra za naknade (JCN), koji je trebao početi s radom 1. lipnja. Novim je izmjenama osnivanje odgođeno za ožujak 2017., no, prema svemu sudeći, opet će biti prolongirano, piše Jutarnji list, a cijeli tekst pročitajte ovdje.

Popularni Članci