VELIKA STVAR ZA BUDUĆNOST DUBROVNIKA Danas je u Zagrebu donesena službena odluka o terminalu u Gružu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
Nema pravnih temelja za potpisivanje koncesije s tursko-francuskim konzorcijem

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik, održanoj u resornom Ministarstvu u Zagrebu, odlučeno je kako nema pravnih temelja da se potpiše ugovor o koncesiji za gradnju putničkog terminala u luci Gruž s tursko-francuskim konzorcijem Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI). Ovom današnjom odlukom i službeno je odbačeno potpisivanje koncesije s navedenom firmom, jer je krajnji rok za njeno potpisivanje bio za tri dana - 9. listopada. Kako nam je kazao član Upravnog vijeća Marko Potrebica danas je odlučeno isto kao i do sad, odnosno, samo se nastavila politika Upravnog vijeća koja je ista u svim ovim proteklim mjesecima.

-Mi smo i dalje ostali pri našem stavu da nema koncesije, ako pravni temelji nisu zadovoljeni. Kao predsjednik Gradskog vijeća izrazito sam ponosan na ovu odluku koja je nastavak naše vjerodostojnosti u ovom pitanju koje je itekako važno za budućnost Dubrovnika. Ova odluka naravno ne znači da mi nismo otvoreni prema potencijalnim investitorima i investicijama, nego da se njihove namjere moraju odvijati u skladu s pravnim aktima, a to ovdje, nije bio slučaj – istaknuo je Potrebica.

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo pojasnio nam je kako će se odvijati sljedeći koraci u ovom slučaju. Tako će u narednom periodu, do sredine studenog, teći postupak mirenja s turskom-francuskim konzorcijem.

-Vidjet ćemo kako će to proteći. Takva je procedura prije eventualnog podnošenja njihove tužbe – pojasnio nam je Pezo.

Naime, oni su prijetili da će tužiti Republiku Hrvatsku arbitražnom sudu zbog zaustavljanja njihova projekta, a gradski HDZ je proteklih mjeseci smatrao čak i kad bi se arbitraža izgubila da bi šteta bila znatno manja od one koja bi se dogodila da se dopustila gradnja s francusko-turskim konzorcijem po uvjetima koji su se prvotno dogovarali.

Valja istaknuti da Pezo, Potrebica i drugi, točnije dubrovački HDZ, unatoč pritiscima konzorcija, nisu odustali od svog početnog stava da se potencijalnom investitoru nikako ne smije dati koncesija pod vrlo čudnim uvjetima i raznim kontroverzama koje ih prate od prvog dana. Prisjetimo se samo natječaja za arhitekte o izgledu budućeg terminala. Čvrst stav i vjerodostojnost gradskog HDZ-a po pitanju terminala u Gružu, dubrovačka javnost i mediji podržavaju od prvog dana. Građanima se, naime, nimalo nije sviđala tajanstvenost i kontroverze francusko-turskog konzorcija, jer je transparentnost čitavog projekta od samih početaka, bila vrlo upitna.

Podsjetimo, DICPI je spominjao kako bi u čitavu investiciju uložio 95 milijuna eura (što su mnogi smatrali precijenjenim), a po nekim izračunima za vrijeme trajanja koncesije zaradili bi 300 milijuna eura.

VEZANE VIJESTI:

'Sve je to kriminal. Investitori će zarađivati, a Lučka uprava nagrabusiti'

NOVA VELIKA AFERA POTRESA GRAD Evo kako je lijepo mogao izgledati terminal u Gružu, a gradit će se sterilna zgrada

Popularni Članci