Baletna čarolija na Lokrumu još večeras (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
 – Balet Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, premijerno je izveo Preludij za poslijepodne jednog fauna u koreografiji Edwarda Cluga te Carmen u koreografiji Valentine Turcu, sinoć, 16. srpnja na otoku Lokrumu.

 Edward Clug i Valentina Turcu, kompozicijama Claudea Debussyja i Rodiona Ščedrina dali su čarobno baletno ruho. Česti gost na Igrama, baletani mariborskog ansambla i ovog puta ostavili su festivalsku publiku bez daha, a ovaj jedinstveni baletni doživljaj uz glazbu uživo dubrovačkih simfoničara na razvalinama benediktinskog samostana na Lokrumu, na programu 67. Igara još je večeras s dvije izvedbe, u 21:00 te u 22:30.

Na prijedlog i zamisao Mladena Tarbuka, svjetsku premijeru Fauna, Clug kao djelo za dva plesača uprizoruje u njegovom “prirodnom ambijentu”, na otvorenom, ispod zvjezdanog neba, pokraj blistavog mora otoka Lokruma. Ovaj 12 minutni ples otjelotvoruje sliku lova u kojem muškarac “lovac” sanjari o svojoj ženskoj „lovini“. Na kraju, uspijeva ju uloviti i položiti na svoju kamenu postelju, još toplu od kasnog poslijepodnevnog sunca. Gaj Žmavc je Faun, a njegova Nimfa je Tetiana Svetlična. Kostime potpisuje Leo Kulaš, scenografiju Edward Clug, a dizajn svjetla Tomaž Premzl. Edward Clug pozornost međunarodne publike privlači svojim osebujnim koreografskim stilom, a kao umjetnički direktor, baletni ansambl SNG Maribor uspio je pozicionirati na plesnu mapu svijeta. Prije dvije godine, međunarodni plesni magazin „Tanz“ proglasio ga je koreografskom nadom budućnosti.

Valentina Turcu jedna je od najsvestranijih i najkreativnijih plesnih umjetnica u Sloveniji. Njezina Carmen, premijerno je izvedena u SNG Maribor 2014. godine, no ovo je prvi put da se izvodi uz orkestralnu pratnju u živo. Jedno od najoriginalnijih i najuspješnijih djela ruskog skladatelja Rodiona Ščedrina nastalo je 1967. godine, po ugledu na istoimenu Bizetovu operu, a posvetio ju je svojoj supruzi, sovjetskoj primabalerini i zvijezdi Boljšoj teatra, Maji Pliseckaji. Koreografija Valentine Turcu usredotočena je na senzualni plesni magnetizam koji zrači iz erotične snage libida “dekadentne” protagonistice Carmen. Libreto počiva na osnovnoj premisi zapleta - erotskoj (nad)moći žene, slobodi seksualnog eksperimentiranja i nemogućnosti njezina “integriranja” u ljubavni trokut kojeg čine Carmen (Catarina De Meneses), Don José (Anton Bogov) i Escamillo (Sergiu Moga). Jedinstvena aura izvedbe vizualno je nadopunjena kostimografskom čarolijom svjetski poznate umjetnice Michal Negrin.

Realizacija baletnih izvedbi ne bi bila moguća bez podrške i donacije Javne ustanove rezervat Lokrum, te bez pokroviteljstva Hrvatske elektroprivrede.

Prijevoz do Lokruma uključen je u cijenu ulaznice, a polasci brodova iz stare gradske luke su 1 sat prije početka izvedbe i 45 minuta prije početka izvedbe. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži.