ZANIMLJIVA IZLOŽBA Prirodoslovni muzej Dubrovnik 'pronašao' dom (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik u ponedjeljak je otvorena izložba naziva "Domi sum". 

Riječ je o postavom zanimljivoj izložbi koja je djelo kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Jadranke Sulić Šprem i Ane Kuzman te Frane Čizmića, arhivista Državnog arhiva u Dubrovniku dok su likovni postav osmislile Jadranka Sulić Šprem i Ana Kuzman.

Ravnateljica muzeja Ana Kuzman navela je kako je izložba rezultat višegodišnjeg istraživanja o povijesti muzeja koji je osnovan prije gotovo 150 godina.

- Možemo reći kako je muzej imao zanimljivu i burnu povijest. Često se selio pa je prvobitno bio otvoren u Općinskoj palači nakon čega se preselio u tvrđavu svetog Ivana, potom u palaču Crijević Pucić, zatim u Benediktinski samostan na Lokrumu, a nakon toga ponovo u tvrđavu svetog Ivana. Za vrijeme Domovinskog rata, najvrjedniji dio zbirke bio je u Zagrebu u Prirodoslovnom muzeju da bi kasnije povodom otvaranja, ovdje u Androvićevoj palači, zbirka vraćena u muzej - kazala je ravnateljica Kuzman dodavši kako su česte selidbe i jedan veliki potres utjecali na fundus zbirke zbog čega je došlo do oštećenja i smanjenog obima. Kuzman je dodala kako je zbog zalaganja djelatnika sačuvan najvažniji dio zbirke.
Kustosica izložbe Jadranka Sulić Šprem istaknula je kako je bila fascinirana činjenicom da kao djelatnica više zna o povijesti muzeja koja se događala prije 140 godina, nego zadnjih 30 do 40 godina.

- Ovom izložbom razradili smo cijelu povijest i danas dobili odgovore koji su nam povećali vrijednost zbirke jer smo u potrazi za rješavanjem povijesti muzeja došli do potrebnih dokumenata - kazala je Sulić Šprem te naznačila kako je postav izložbe zamišljen kao dom jer su zbirke zbog česte selidbe uvijek bile u potrazi za domom što je bila inspiracija za naziv izložbe "Domi sum". Kustosica je pojasnila kako je izložba postavljena u stubištu koje ranije nije bilo iskorišteno kao izložbeni prostor pa je tako ovaj put podijeljen i predstavljen kao predsoblje, radnu sobu, blagovaonicu i dnevni boravak gdje su izložene biografije djelatnika i zanimljivi detalji.

Jedan od autora izložbe, Franko Čizmić, inače bivši ravnatelj muzeja, a danas arhivist Državnog arhiva u Dubrovniku, kazao je kako izložbu prati dvojezični katalog koji na 140 stranica donosi pregled povijesti Prirodoslovnog muzeja u kojemu se pokušalo razjasniti nepoznata razdoblja i prikazati biografije istaknutih pojedinaca vezanih za muzej.