LIJEPA PRIČA O SURADNJI U Prirodoslovnom muzeju otvorena izložba fotografija endemskih vrsta (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik danas je otvorena gostujuća izložba Prirodoslovnog muzeja Split Lipo cviće uokolo „Cvita“ Mediterana.

Autori izložbe su Nediljko Ževrnja i Dalibor Vladović koji su kroz fotografije prikazali 38 endemskih biljnih vrsta koje rastu na području od Konavala do Dinare.

Samu izložbu otvorilu su ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Ana Kuzman te jedan od autora izložbe, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Split, Nediljko Ževrnja.

'Ova izložba priča priču o jednoj lijepoj suradnji između dva muzeja koja je započela još 2012. godine kad smo imali prvo gostovanje Prirodoslovnog muzeja Split u našem muzeju. Uz ovu, očekujemo još dvije gostujuće izložbe našeg prijateljskog muzeja iz Splita. Jedna će biti na proljeće, riječ je, također, o izložbi fotografija na temu orhideja, dok će druga biti krajem godine, a riječ je o velikoj izložbi ribolovnog alata', kazala je na otvaranju ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Ana Kuzman te zahvalila autorima izložbe, kustosici Jadranki Sulić Šprem, kao i Gradu Dubrovniku na potpori u ostavrivanju ove izložbe.

Posjetitelje je pozdravio i Nediljko Ževrnja te zahvalio ravnateljici Kuzman na suradnji.

'Ove fotografije, koje vidite u sklopu ove izložbe, prikazuju rijetke, endemične vrste ili strogo zaštićene vrste. Ova izložba prvi put je otvorena 2005. godine u čast 1700 godina grada Splita. U samom nazivu je 'Cvit Mediterana', što se tad odnosilo na Split, no mi možemo slobodno reći da se odnosi na cijelu našu obalu. Proširili smo izložbu s novim vrstama, a prikazano je  ono što moj kolega Dalibor i ja uhvatimo na terenu', zaključio je Ževrnja.