DUBROVNIK U POZNO LJETO Petu godinu zaredom održat će se festival koji okuplja velika imena svjetske glazbene scene

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Međunarodni glazbeni festifal Dubrovnik u pozno ljeto održat će se petu godinu zaredom, a trajat će od 26. kolovoza do 22. rujna.

Tom prigodom održana je koneferncija za medije s ciljem najave same manifestacije i predstavljanja njenog programa. Na konferenciji su govorili direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić, privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu Ana Hilje, glazbeni direktor festivala Cristoph Campestrini te ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat.

Privremena pročelnica za kulturu Ana Hilje istaknula je kako je iznimno ponosna na ovaj festival u organizaciji Simfonijskog orkestra. 'Grad Dubrovnik i ove godine pruža punu podršku manifestaciji Dubrovnik u pozno ljeto. Drago mi je što ovaj festival nastavlja glazbeni i kulturni program Grada i nakon završetka Ljetnih igara. Svi ljubitelji glazbe i u pozno ljeto imaju u čemu uživati, a cijela manifestacija odvija se u predivnom ambijentu Kneževa dvora.', kazala je Hilje te se zahvalila svim članovima Simfonijskog orkestra koji predano rade i na ovom, ali i svim drugim programima koji obogaćuju kulturnu ponudu Dubrovnika.

Direktorica Turističke zajednice Romana Vlašić rekla je kako je Turistička zajednica od početka uz ovaj projekt Orkestra. 'Prvobitna ideja ove manifestacije bila je kvalitetnim koncertnim ponudama produžiti sezonu, odnosno osigurati dodatna kulturna događanja. Dubrovnik u pozno ljeto nije jedini program koji mi radimo s orkestrom. Od ove godine krenuo je i proljetni festival, a nakon ovoga u pozno ljeto, slijedi i onaj jesenski', kazala je Vlašić te naglasila kako ova kulturna ponuda veseli i posjetitelje, ali i stanovnike Grada.

Glazbeni direktor festivala, austrijski dirigent Cristoph Campestrini istaknuo je kako je iznimno ponosan na ovaj festival koji je kroz pet godina postao umjetnički uspješna manifestacija. 'Ugled ovog festivala iz godine u godinu raste na razini cijele Europe. Mogu reći da je rastao te da smo napokon stali na noge te da će ovo biti jedna uspješna manifestacija i ove godine. Program je raznovrsan. Održat će se ukupno 15 koncerata i recitala,a stiže nam i velik broj gostujućih umjetnika', rekao je Campestrini.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat kazao je kako je u počecima manifestacije nedostajalo malo vizije i sigurnosti, no kako je Dubrovnik u pozno ljeto istinski projekt na koji mogu biti ponosni. 'Svake godine idemo naprijed. Festival su prepoznali i Grad Dubrovnik i Turistička zajednica. Odabrali smo prave suradnike. Zasnivamo projekt na timskog radu i uistinu smo ponosni  na cijelu ekipu koja sudjeluje i kvalitetno radi', naglasio je Milat.

Inače, ovogodišnji festival Dubrovnik u pozno ljeto okupit će velik broj umjetnika te uključuje ukupno 15 simfonijskih koncerata, recitala i komornih koncerata. Manifestaciju će otvoritiDubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački komorni zbor zajedno s Oratorijskim zborom crkve Svetog Marka iz Zagreba.

Na programu su i djela Haydna, Dvoraka, Brahmsa, Schumanna te brojnih drugih velikih imena svjetske glazbene scene koje će izvesti ponajbolji domaći i europski umjetnici.

Popularni Članci