Galerija Novak otvara svoja vrata izložbom dosad neviđenog slikarskog opusa Mirsada Begića

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U petak 3. svibnja u 19.00 sati u kapeli sv. Luke, koja se nalazi u ulici svetog Dominika 5, Galerija Novak Dubrovnik će otvoriti svoja vrata izložbom dosad neviđenog slikarskog opusa Mirsada Begića. 

"Uz izložbu slikarskog opusa jednog od najznačajnijih slovenskih kipara 20. i 21. stoljeća, čije su umjetničke kreacije već zapisane u vječnost s potpisom genija, izdan je i opsežan katalog koji osim reprodukcija, uključuje profesionalan pogled na njegov slikarski rad, koji nikada nije predstavljen u tolikom obimu. Begićevi slikarski radovi djeluju kao objekt koji slikarsko polje postavlja u nove dimenzije. Riječ je o jedinstvenom i prepoznatljivom umjetničkom izričaju umjetnika koji je svoja bogata unutarnja promišljanja, shvaćanja i spoznaje pretočio u medij koji prenosi dubinu i težinu izričaja. Mirsad Begić svojim stvaralaštvom nadilazi državne i ideološke okvire i umjetnost smješta u samostalno i samodovoljno polje koje svojom energetskom punoćom djeluje na okolinu i obogaćuje ljudski kosmos.

Mirsad Begić (*1953), iako je rođeni Bosanac, svoj akademski, stvaralački i životni put pronašao je u Ljubljani, zbog čega smo ga mi Slovenci uzeli za svog. Svojim umjetničkim kreacijama već je zapisan u vječnost s potpisom genija. Njegovi radovi nadilaze nacionalne i ideološke okvire i umjetnost postavljaju u neovisno i samodostatno polje koje svojom energetskom punoćom djeluje na okolinu i obogaćuje ljudski kozmos.

Begićevi slikarski radovi djeluju kao objekt koji slikarsko polje postavlja u nove dimenzije. Riječ je o jedinstvenom i prepoznatljivom umjetničkom izričaju umjetnika koji je svoja bogata unutarnja promišljanja, shvaćanja i spoznaje pretočio u medij koji prenosi dubinu i težinu izričaja. Struktura njegovih slika je višeslojna i slučajno odabrana. Slike su složene kao kolaži, pri čemu umjetnik koristi različite materijale i kombinacije tih materijala: listove, papiriće, fotografije, novinski papir, novinske isječke, papirnate ručnike, čak i tvrđe materijale, plastiku, polivinil, ljepljivu traku itd. Likovno se izražava olovkom, kemijskom olovkom, drvenim bojicama, pastelama, ljepilom i akrilom; njegova specijalnost je korištenje kave, koja djeluje kao akvarel, i mješavine kave koja joj dodaje boju. Ovi nositelji likovnog izraza postavljeni su na platno ili karton, na kojem Begić slikarskim kistom okružuje umjetničko djelo", poručuju organizatori. 

Popularni Članci