IZLOŽBA U DOMU MARINA DRŽIĆA Mišo Baričević uspio je proniknuti u Vidrinu suvremenost (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika Miša Baričevića otvorit će se u Domu Marina Držića u subotu 10. lipnja 2017. u 20 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Izložbu čini trideset osam slika tehnikom akrila na kartonu, deset u tehnici akrila na medijapanu i tri zidna platna u tehnici akrila na platnu. Dubrovački slikar Mišo Baričević uspješno je odgovorio na temu Marina Držića te je svojim slikama koje su objedinjene Držićevim literarnim tekstovima i kazališnim uprizorenjima uspio proniknuti u Vidrinu suvremenost koji je svojim komediografskim ostvarenjima ovjekovječio duh renesansnog Grada zadirući u političke, a osobito filozofske ideje svoga vremena. Svi radovi koje na ovoj izložbi predstavlja Mišo Baričević, svojom originalnošću i intrigantnošću predstavljaju izuzetno vrijedan doprinos Marinu Držiću kao najvećem dubrovačkom renesansnom komediografu tim više što se ove godine obilježava 450 obljetnica njegove smrti.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „Mišo Baričević zaista spada među one umjetnike koji se trude i uspijevaju proniknuti u Držićevu suvremenost jer, na neki način, Marin Držić i njegova djela u kojima kao da potire problem tradicije i suvremenosti, ne samo što su avangardno recentna njegovu vremenu već su istodobno i suvremeno aktualna. Dubrovački umjetnik uspio je ući u „držićevsko“ tijelo i na svojim platnima prikazati iskonsku zaigranost figura koje svojom vedrinom i ponegdje prenaglašenom gestikulacijom sugeriraju komičnost i vječnu potragu za pustolovinom. U Baričevićevim slikama nailazimo i na svojevrsnu konfrontaciju estetske motiviranosti i etičke zaokupljenosti jer ipak Držić ne bi bio Držić da nam kroz svoje dramske situacije kritički ne progovara o nizu dobrih i loših praksi i uvjerenja. A upravo takav suodnos estetskog i etičkog doživljaja nalazimo u Baričevićevim radovima koji je uspio zadržati virtuoznu igru kazališta isprepletenu sa dozom humora i komičnosti.“

Mišo Baričević rođen je 1951. godine u Dubrovniku. Slikarsku edukaciju stekao je uz pomoć dubrovačkih slikara: Mijatovića, Masle, Trostmanna i Škerlja. Član je HDLU-a. Likovno surađuje na scenografijama kazališnih predstava Kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara. Dobitnik je nagrade turističkog društva Dubrovnik 1981. godine. Njegova javna sakralna ostvarenja broje dvije oltarne pale (Kuna na Pelješcu, otok Šipan), Križni put u dubrovačkoj katedrali i čitav niz samostalnih motiva u crtežu i slikarstvu. Do sada je ostvario desetke samostalnih i skupnih izložaba, kao i sudjelovanja na uglednim likovnim kolonijama. Sudionik je mnogih humanitarnih aukcija i izložaba. Živi i radi u Dubrovniku kao scenograf, dekorater i ilustrator.

Popularni Članci