DUSTRA O REZULTATIMA I MOGUĆIM DOGOVORIMA 'Nismo pretjerano iznenađeni jer znamo koliko vrijedimo'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Dubrovačka stranka održala je konferenciju za medije povodom rezultata ostvarenih na lokalnim izborima. Na konferenciji su govorili predsjednik stranke Željko Raguž te članovi koji su, uz njega, ušli u Gradsko vijeće Rikard Rossetti i Ivana Šepak.

Predsjednik stranke Željko Raguž zahvalio se svim članovima Dubrovačke stranke na vrijednom radu koji je rezultirao uspjehom na lokalnim izborima. 'Mi smo stranka koja je osnovana prije dvije godine i smatram da smo ostvarili izvrstan rezultat. Zahvaljujem se svim sugrađanima koji su nas prepoznali kao svoju opciju. Moram naglasiti da mi pojedinačno imamo najbolji rezultat nakon HDZ-a. Mi smo druga stranka u Gradu, u ovom trenutku što pokazuju i rezultati. Iako je koalicija HNS-HSLS rezultatski bolja, radi se o dvije stranke, tako da smo pojedinačno, nakon HDZ-a najjača stranka u Dubrovniku, a to postići u dvije godine, nije lako', kazao je Raguž te dodao kako su ankete DUSTRA-i prije dva mjeseca davale nekih tri do četiri posto, no kako su oni u stranci vjerovali u uspjeh.

Predsjednik Dubrovačke stranke čestitao je HDZ-u na uspjehu i osvajanju deset mandata u Gradskom vijeću. 'Mi smo, naravno, htjeli osvojiti 13 mandata, ali to nije bilo realno niti moguće. Trenutno smo u fazi pregovaranja. Želimo da se sve ono, što je bilo u našem programu, uvrsti u zajednički program nas i onih s kojima odlučimo surađivati. Mi nismo ni 'lijevi', ni 'desni'. Onaj tko uvaži naše programske smjernice, bit će bliži podršci DUSTRA-e pa ćemo vidjeti tko će to biti. Nepobitna je činjenica da HDZ ima deset mandata u Gradskom vijeću i da su im potrebne tri ruke za većinu. Ako budu fer i korektni, ako budu htjeli prihvatiti dijelove našeg programa, onda su blizu dogovora s nama. Ako se to ne dogodi, nije sramota biti ni u oporbi, ali sve će se znati kroz nekoliko dana', kazao je čelni čovjek DUSTRA-e te dodao kako je njemu najbitnija stranka koja će imati dodatne četiri godine za razvoj i napredak. Raguž je istaknuo i kako će on, Ivana Šepak i Rikard Rossetti biti glasni u Vijeću, boriti se za građane, ali i bolje se predstaviti javnosti.

Rikard Rossetti također se zahvalio biračima te rekao kako su mu, nakon izbora, mnogi prišli i rekli kako im je žao što nisu dali glas za DUSTRA-u, no kako su u tom trenutku mislili da je to rasipanje glasova. Rossetti je najavio kako će budući vijećnici Dubrovačke stranke svojim radom pokazati da oni, koji su im dali glas, nisu pogriješili. 'Bit ćemo konstruktivni. Unaprijed obećavam da nećemo rušiti gradski proračun i da se nećemo ponašati negativno za Grad i građane. Kao što je Željko rekao, treba respektirati rezultat HDZ-a. Ja sam, iskreno, mislio da će osvojiti osam vijećničkih mandata, kao i prošli put. Njima je, sigurno, lako sastaviti većinu. Tko će biti gradonačelnik, ne znam, ali ja uvijek navijam za opciju da gradonačelnik i Gradsko vijeće budu iz iste opcije pa da ne dolazi do problema kod proračuna, kod odluka. Izbori za Gradsko vijeće su gotovi i mi znamo svoju poziciju. Nikoga ne zovemo, sa svima pregovaramo, međutim treba biti poštena pa reći kako je teško složiti većinu na ovoj drugoj strani jer su interesi heterogeni', rekao je Rossetti te naglasio kako pregovore, u ime Dubrovačke stranke, vodi Željko Raguž, ali da se sve odluke donose konzensusom u stranci.

Ivana Šepak kazala je kako DUSTRA-u rezultat ovih izbora nije previše iznenadio jer su znali koliko vrijede te kako će radom u Gradskom vijeću pokazati da stoje iza svega što su pokazali u kampanji. Šepak se posebno osvrnula na izlaznosz građana na izbore. 'Ne znam u kojem trenutku su građani pomislili da se njihov glas ne sluša i da oni ništa ne mogu promijeniti. Pročitala sam jedan članak gdje su novinari, na dan izbora pošli na kolodvor u jednom hrvatskom gradu i intervjuirali ljude koji zauvijek napuštaju svoju domovinu jer su revoltirani, povrijeđeni, nesretni i jer im se ne sviđa situacija u kojoj se sami trenutno nalaze i u kojoj se Hrvatska nalazi. Da su samo pomislili da se njihov glas sluša i izašli na birališta te tamo, zaokruživanjem broja ili poništavanjem listića, izrekli ono što im ne odgovara, sigurna sam da bi se istinska promjena dogodila. Ovako je izlaznost bila niska, ne samo u Dubrovniku, već i u cijeloj Hrvatskoj i to je nešto na čemu moramo raditi. Treba raditi na osvještavanju građana o činjenici da živimo u demokratskom društvu gdje njihov glas vrijedi', kazala je Šepak te rekla kako će se DUSTRA za to sigurno zalagati.

Popularni Članci