EKSKLUZIVNO Stigla pravomoćna presuda u korist čovjek kojega su Mostovac Kristić i ekipa izbacili s posla uz prijetnje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell
Iskrilo je danas između Mosta i predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka zbog Dubrovčanina Mara Kristića.  Nakon što je Božo Petrov prozvao Vrdoljaka da je osuđen, iako to nije istina kako je rekao, Vrdoljak je odgovorio Petrovu da su upravo oni u Mostu ti koji štite kriminal, a kao primjer je naveo Mara Kristića.

 On je ulaskom u Saboru  umjesto Boža Petrova stekao zastupnički  imunitet, tako da je od tog trenutka  isključen iz sudskog procesa zbog  slučaja nasilnog upada u ured  tajnika Županijskog nogometnog saveza u svibnju 2011., uz prijetnje,  dok se ostalim okrivljenicima koji su bili s njim i dalje sudi.

Zbog ovoga se sudilo  Kristiću prije saborskog imuniteta

Prema navodima iz sudske dokumentacije, Maro Kristić te  I.Ž., I.S. i A.M.  27. svibnja nasilno su upali u ured tajnika Županijskog nogometnog saveza Joza Ostojića.  Dio aktera, za koje se u kuloarima govori kako su osobe koje se zovu 'onda kada treba nekome utjerati strah u kosti,' upali su u ured i tražili od Ostojića da ga napusti. Nakon što je on odbio napustiti radno mjesto, zaprijetili su mu. 'Znam gdje stanuješ, znam koga od obitelji imaš, ženu, dvije kćeri, jer ukoliko im se išta dogodi, sam si kriv jer smo te na vrijeme upozoravali,' samo je jedan od citata navedenih u optužnom prijedlogu.

Nakon što su uspjeli Ostojića istjerati iz ureda uz prijetnje, Kristić i ekipa u svojoj pratnji imali su i bravara koji je odmah promijenio bravu na vratima ureda. Nakon toga su iz ureda krenuli iznositi svu dokumentaciju, a upravo je Maro Kristić bio zadužen i za taj dio posla te je dokumentaciju prevozio svojim osobnim automobilom. Kako se branio na sudu, sam se za to ponudio 'jer je bio najmlađi i imao je autmobil'.  Također je rekao kako se 'ne sjeća je li on ili netko drugi zvao bravara da promijeni bravu.'

Ovaj sudski postupak još je u tijeku, nakon što ga je Županijski sud vratio na početak, nakon oslobađajuće presude na Općinskom sudu u Dubrovniku. Prema drugostupanjskoj presudi od Općinskog suda u ponovljenom procesu izričito se zahtijeva donijeti 'novu, savjesnu i zakonitu odluku,' kako se navodi u presudi, s posebnim naglaskom na nadzornu snimku koja prikazuje zajednički ulazak Mara Kristića i ekipe u objekt tog dana kada su počinjena prijavljena kaznena djela.

 Pravomoćnom presudom Ostojić se vraća na posao i dobiva sve zaostale plaće prošlih godina

Baš nakon što su Maro Kristić, Božo Petrov i Most u jeku i stilu predizborne kampanje medijima uputili priopćenje o ovom slučaju, u kojem se sudski postupak koji se vodi protiv Kristića stavlja u kontekst njegove 'borbe protiv kriminala u nogometu,' Dubrovački dnevnik dobio je ekskluzivnu informaciju koja baca drugačije svjetlo na te navode.

Pravomoćnom presudom od prije dva dana, od ponedjeljka 5. rujna 2016., nakon višegodišnjeg čekanja  Jozo Ostojić  dobio je radni spor i vratit će se na svoje radno mjesto u Županijskom nogometnom savezu, iz kojeg su ga onog dana 2011. Kristić i ekipa nasilno izbacili, nakon čega su promijenili bravu i odnijeli svu dokumentaciju.  Otkaz koji mu je tada uručen nakon nasilnog izbacivanja bio je nezakonit, a sudskom odlukom, osim što će se vratiti na posao, Ostojiću će temeljem pravomoćne presude biti isplaćene sve plaće koje nije primio svih ovih godina koliko je nakon nasilnog izbacivanja bio bez radnog odnosa.  Kako je potvrdio Ostojić Dubrovačkom dnevniku, na posao se vraća sljedećeg utorka.

Ostojić:  Pravda je zadovoljena, a Most neka pročita pravomoćnu presudu

'Sretan sam što je pravda zadovoljena i što se pokazalo da sam bio u pravu, kao i zbog toga što ću se nakon pet godina vratiti na svoje radno mjesto.  Poštujem institucije i neću komentirati drugi postupak koji je i dalje u tijeku,' rekao je Ostojić,  iako uz komentar kako je Maro Kristić bio organizator svega što mu se dogodilo.

Ostojića smo također zamoli da komentira navode današnjih prepucavanja visoke politike o saborskom imunitetu Mara Kristića, kao i navode iz službenog Priopćenja Mosta kako je proces koji se vodi u slučaju Ostojićevog izbacivanja s posla 'nagrada zbog višegodišnje borbe protiv mafije u nogometu,' na što se grohotom nasmijao uz komentar kako za sada to neće komentirati, ali da bi ekipi Mosta poručio da pročitaju pravomoćnu presudu od ovog ponedjeljka.

'Ne znam jesu li Petrov i Most dali Kristiću imunitet da bi ga zaštitili od ovog procesa, to bi trebalo pitati njih. S druge strane i Vrdoljak, i njegova stranka, kao i svi drugi jednoglasno, tada su glasovali da Kristiću ostane imunitet, a sad zbog toga prozivaju. Moramo biti pošteni pa i to primijetiti,' zaključio  je Ostojić.

U politici nema morala. Ovih dana svatko svakoga proziva, a nitko ne čisti ispred svoga praga. Mostu smetaju provalnici u automobile, a ne smetaju osobe iz njihovih redova za koje se pravomoćno u drugom postupku ispostavilo da ipak nisu smjeli provaljivati  u ured i nezakonito  izbacivati s posla. Posebno je ironična tvrdnja da se Kristić bori protiv 'mafije u nogometu', a s obzirom na činjenicu da se zna za koje se ljude vjeruje da su utjecajni u nogometnom svijetu pa nije jasno zbog čega Kristiću ne smeta s njima biti u koaliciji u Gradskom vijeću ili se možda ipak s njima zajedno bori protiv mafije.  Kad im već toliko smeta mafija u nogometu, nije jasno ni zbog čega se nisu više aktivirali oko zakona o sportu kad su bili u prilici, a sad im je kriv HDZ, s kojim će opet koalirati, bez ikakve dvojbe. 

- Maru Kristiću prijeti zatvor zbog prijetnji u Nogometnom savezu, nadzorna snimka demantira obranu

Kristić zasad spašen, Sabor mu nije ukinuo imunitet zbog prijetnji u Nogometnom savezu

Popularni Članci