ŠTO BI REKLI NJIHOVI BIRAČI? Most preko noći izmijenio svoj izborni program!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Pixsell
Treba li 73 milijarde kuna koje su zaposleni uštedjeli za stare dane u drugom mirovinskom stupu prebaciti u proračun? Ili ostaviti u mirovinskim fondovima?

To pitanje je jedno od ključnih za državu. Most nezavisnih lista je u jednom danu promijenio mišljenje što uraditi s te 73 milijarde kuna! Mostovci su preko noći značajno izmijenili i druge stvari u svom programu, na kojem su dobili izbore, pišu 24sata.

Dan nakon izbora, ujutro 9. studenog, na njihovim stranicama je stajao jedan program. Sljedeći dan je bio drugi s nemalim razlikama. Za naše mirovine nude potpuno različita rješenja.

- Sadašnja štednja ne osigurava dovoljno visoke mirovine. Treba povećati izdvajanje za drugi stup s pet na šest posto - postojalo je u programu Mosta do izbora i dan nakon.

U njihovu “sadašnjem” programu na istome mjestu stoji: “Premještaj osiguranika iz drugog u prvi stup, a drugi stup bi bio na dragovoljnoj bazi”!

- To je neozbiljno. Pitanje ukidanja drugog stupa je prevažno pitanje i za državu i sve koji u njega uplaćuju - komentirala je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Ona je ostala iznenađena jer je analizirala stavove i program Mosta prije izbora, pa joj je preokret dokaz da se Most “ne može ili jednostavno ne želi svjetonazorski opredijeliti”.

- Malo su tržišno orijentirani, a malo bi to tržište ukidali - kaže Vizek.

Mirovinski stup nije jedina izmjena. Primjerice, u “novom” programu se više ne spominje ideja da država daje plaće radnicima u tvrtkama ako ih poslodavac ne isplati dva mjeseca. Sad su za rast neoporezivog dijela plaće. U “starom” programu niti riječju nije bilo spominjano ukidanje svih deviznih klauzula, a to je u “novom” jedna od osnovica programa.

Izbacili su i porez na nekretnine, za koji su prije bili, ali uz to da ga ne plaćaju oni za prvu nekretninu. Ispali su iz programa i smanjenje zastupnika u Saboru na 110 te izmjena izbornog sustava. U starom programu nisu spominjali niti moratorij na bušenje Jadrana u potrazi za naftom i plinom.

Mnoge stvari su ostale jednake u oba programa i mostovci sad to nude u pregovorima s HDZ-om i SDP-om. Ostali su na istim stavovima o reformi javne uprave ili teritorijalnog preustroja.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci