TKO JE ZLATNA KOKA? Dubrovački HNS uputio Grmoji javni odgovor od kojega bi mu moglo pozliti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: TS
Iz podružnice Hrvatske narodne stranke uputili su Mostovcu Nikoli Grmoji odgovor na njegova kampanjska prozivanja  kako je Dubrovnik zatna koka političarima. Njihovo priopćenje u kojem su mu naveli tek neke brojke prenosimo u cijelosti. 

Gospodine Grmoja – slažemo se da je Dubrovnik zlatna koka, ali ne nikakve političke stranke niti nezavisne liste već isključivo svojih građana, onih koji su ga gradili i doveli na današnju razinu. Prirodne ljepote i kulturne atrakcije svojih predaka Dubrovčani su naslijedili, ali i očuvali te svoj grad nastavili obogaćivati sadržajima.

Zakon o lokalnim izborima: HNS predložio, Most odbio

Žao nam je što se uspjeha Dubrovnika tako bojite da ga negativno prikazujete u medijima napadajući njegovog legalno izabranog gradonačelnika. Kako prigodno zaboravljate neke činjenice i ponovno pokušavate obmanuti javnost, želimo Vas podsjetiti da je HNS u hitnu proceduru bio uputio izmjene Zakona o lokalnim izborima gdje je tražio da se i na toj razini zastupnici biraju preferencijalno, dakle imenom i prezimenom, a koje su ministri MOST-a kao dio ove Vlade odbili. Tu reformu niste smatrali potrebnom. Ni brojne druge, nažalost.

Iz Metkovića ljudi bježe za poslom, u Dubrovniku nezaposlenost 4,9 posto

Žao nam je i što vi u Metkoviću u ove tri i pol godine niste uspjeli riješiti nezaposlenost, niste uspjeli potaknuti investicije, niste uspjeli ispuniti svoja obećanja dana vašim građanima niti pokrenuti rast. To iskreno mislimo, jer Dubrovniku trebaju jaki gradovi i općine s kojima će u dobroj vjeri moći surađivati, bez obzira na političko opredjeljenje vladajućih u njima.

Nažalost, Metković je ovih dana mjesto iz kojeg Vaši sugrađani žele tek odseliti kako bi imali priliku zaraditi za život, a ne biti dio statistike na burzi rada. U isto vrijeme u Dubrovniku je nezaposlenost pala ispod 5% čime je daleko ispod prosjeka Hrvatske, ali i Europske unije. Vaš jedini uspjeh su gradski Internet te parking kojeg naplaćujete većinom Vašim sugrađanima, dok u Dubrovniku stanovnici plaćaju simboličnu mjesečnu kartu. Čak i stanovnici susjednih općina imaju pravo na nešto skuplje, ali također povlaštene cijene tih karata. Dubrovnik zarađuje od svojih posjetitelja, ne građana!

Dubrovnik uduplao proračun, prirez smanjen, Metković jedva u plusu

O proračunu mislimo da ne treba ni govoriti, jer unatoč velikim obećanjima, vi ste otpuštanjima, rezanjem potpora i prodajom vlastitih nekretnina s 40,6 milijuna kuna uspjeli ostati tek u okvirima prijašnjih proračuna i jedva poslovati u plusu, dok je proračun Dubrovnika od 2009. do danas narastao za duplo i ove godine iznosi više od pola milijarde kuna. Veliki dio tog novca usmjeren je na poboljšanje životnih prilika građana Dubrovnika. Tako građani imaju subvencije kojima se olakšava prometna izoliranost, a u sklopu kojih im se vraća dio novca za povratnu zrakoplovnu kartu te plaća 50% iznosa cestarine za autocestu. Subvencije dobivaju i umirovljenici, ali i mlade obitelji u vidu subvencija za podstanarstvo ili smanjene cijene vrtića. Čak je i prirez za vrijeme mandata gradonačelnika Vlahušića smanjen s 15 na 10 posto.

Dubrovnik subvencionira podstanare i kreditira fakultete, Most zaustavlja reforme u obrazovanju

Građani Dubrovnika imaju i subvencije za kino, kazalište i besplatan ulaz u gradske muzeje, besplatne udžbenike za djecu u osnovnim i srednjim školama. Dubrovački studenti imaju mogućnost studirati bilo gdje u svijetu uz posebnu kreditnu liniju koja im omogućava školovanje po povoljnim uvjetima te omogućava i pokrivanje troškova života u mjestu studiranja. Naravno, stipendije se redovno dodjeljuju najuspješnijima i najpotrebitijima. Dokaz da Grad izuzetno kvalitetno skrbi za svoje učenike je i projekt Obrazovne vertikale koji je od strane uglednog časopisa Financial Times prije nekoliko godina uvršten među tri  najbolja obrazovna projekta u svijetu te proglašen najboljim u Europi. Nasuprot toga Vaša Vlada uspješna je bila jedino u zaustavljanju kurikularne reforme, ukidanju besplatnog prijevoza učenika i ukidanju mjera politike zapošljavanja i stručnog usavršavanja mladih!

Izdvajanja za kulturu: Hrvatska 0,5 posto proračuna, Dubrovnik 40 posto

U trenutku kada država za kulturu izdvaja nešto manje od 0,5 posto, izdvajanja za kulturu u Dubrovniku iznose čak 40% proračuna! Dakle gotovo 6 puta veći iznos od cjelokupnog proračuna Grada Metkovića. Samo putem prihoda od dubrovačkih zidina od 2010. do danas je u gradski proračun došao jedan cijeli proračun Metkovića. Tim novcem, između ostalog, uređeno je, obnovljeno i opremljeno više od 50 igrališta za djecu, igrališta za male sportove te drugih sadržaja poput prostora za vanjski fitness ili skate parka. 

Poraz Mosta na izborima u Dubrovniku 2015.

Svi ovi rezultati i gore navedene mjere nisu plod pukog slučaja već truda i zalaganja kojeg je u razvoj Dubrovnika uložila njegova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem. A to su prepoznali građani i tri puta zaredom izabrali ga na čelo Bisera Jadrana.

Očito Vas još uvijek boli poraz na prijevremenim izborima 2015. u Dubrovniku, na kojim je kandidat MOST-a ostao na začelju, a građani time jasno pokazali što misle treba li se Dubrovnik voditi iz Metkovića.

Dubrovnik među najsigurnijim gradovima u svijetu, Most bi uništio policijsku upravu i smijenio uspješno vodstvo

Ne znamo jeste li propustili vidjeti informaciju kako je Dubrovnik uvršten među 10 najsigurnijih gradova na svijetu, a čemu uvelike doprinosi rad jedne od najefikasnijih policijskih uprava. A vaš ministar i Vlada koje ste bili dio željeli su prvo smijeniti tu upravu i postaviti svoje ljude na njeno čelo, a potom je i pripojiti Splitu. Time ste svjesno ugrozili taj status Dubrovnika, ali i budućnost mnogih njegovih stanovnika koji žive od turizma.

Za kraj gospodine Grmoja, želimo Vam ukazati na još jednu činjenicu. Vi ste Dubrovnik nazvali zlatnom kokom, ali pri tom zaboravljate kako svaka zlatna koka ne nosi zlatna jaja. Kako bi ona bila plodonosna, o toj koki treba se znati brinuti i pravilno njegovati, inače će cijenu njenog održavanja plaćati upravo građani! Vaši sugrađani nažalost to su dobro osjetili.

S poštovanjem,

Podružnica HNS-a Dubrovnik

Popularni Članci