TUGA S JUGA Nezaposlenost u Metkoviću 25 posto, ali ima za plaće uhljeba dva milijuna više nego 2013.

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prema posljednjem popisu stanovništva u Gradu Metkoviću sa prigradskim naseljima živi 16.788 stanovnika, od tog je na zavodu za zapošljavanje evidentirano 1.560 nezaposlenih osoba, koje žive u Metkoviću. Ako tomu dodamo oko 400 osoba koje su izgubile pravo na evidenciju zavoda, te otprilike isto toliko osoba koje su napustile Metković u potrazi za boljim životom u drugim sredinama diljem Lijepe naše i Europe, dolazimo do zastrašujućeg podatka od oko 2.500 osoba koje nemaju ili nisu imale posao u ovom gradu.

'Službena stopa nezaposlenih od preko 25 posto se približava stopi u Grčkoj, a neslužbeno smo izjednačeni i kao da nikomu nije briga za to,' piše portal Metković news. 

U sredinama poput naše, gradovima veličine Metkovića u Republici Hrvatskoj, novostvorena vrijednost mjesečno po stanovniku iznosi i do deseterostruko više, a samim tim i stopa nezaposlenosti je manja.

Uvijek smo bili bogata sredina tako da se nećemo uspoređivati s najlošijima, pa je u tim poređenjima Metković na samom dnu. Neke sredine su u protekle tri godine stopu nezaposlenosti svele na minimum, što je pokazatelj da se uz dobar plan i stručno vodstvo i u današnjem vremenu može itekako napredovati, naravno, govorimo o gospodarstvu, dok se politička elita u Metkoviću bori za tzv. nacionalne interese, a interes građana Metkovića, koji trebaju smišljenu politiku opstanka u ovom gradu kao da ih ne zanima.

Kada analizirate stavke proračuna Grada Metkovića u posljednjih nekoliko godina, uočavate svo beznađe buduće stvarnosti:

Da pojednostavimo stvar, novostvorena vrijednost kod obrtnika, građana i poduzeća s prebivalištem i registracijom na području grada Metkovića godišnje ne prelazi 80 milijuna kuna, a što čini niti 500 kuna mjesečno po stanovniku Metkovića.

Nikoga to da zabrine, a kamoli da pokušava pronaći konstruktivno rješenja. Nude se rješenja i za cijelu Hrvatsku, ali za Metković nikako da se pronađe.

Ova pozicija proračuna Metkovića jasno govori da se sve političke uzdanice našeg grada oslanjaju na ideje koje se zovu pokušaj ugrabiti štogod u Zagrebu i pošalji doli da ne misle da smo ih zaboravili. Valjda bi osnovna stvar bila naučiti ‘loviti ribu’, odnosno napraviti preduvjete za zapošljavanje u vlastitom gradu, a ne ‘ribu’ donositi ribu iz Zagreba, piše Metković news. 

Unatoč i prihodima koji se odnose i na legalizaciju objekata, vidljivo je da Grad nazaduje i da u istom nema gradnje, a grad u kojem nema građevinskih dizalica ne može očekivati bolju budućnost. Da bi se gradilo trebaju se otvarati radna mjesta, jer tko će kupovati stanove, zar samo zaposleni na proračunu. A da bi se otvarala radna mjesta treba stvarati preduvjete poduzetnicima, jer samo oni mogu pokrenuti gospodarstvo, a ne ulagati u tzv. šminkanje grada, a koji bi se uskoro mogao pretvoriti cijeli u muzej.

Padaju izvorni prihodi grada Metkovića, ali se za plaće na teret proračuna pronađe gotovo dva milijuna kuna više. Ovom stavkom nas domaći političari uvijek vrate u stvarnost nakon izbora, a to je da su oni i njihovi ipak na prvom mjestu u odnosu na birače od kojih traže glasove. Neki se zaklinju u štednju i racionalnost, ali ih svakodnevna stvarnost demantira.

Ne želimo još činjenica surove stvarnosti i nije nam namjera bila da protežiramo bilo koju političku opciju prije izbora već da ukažemo da građani ne vjeruju političarima u velika obećanja i još lakša rješenja već da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, a političari će se i onako pobrinuti za sebe i svoje bližnje, piše Metković news. 

I dok političari iz Metkovića putuju po Hrvatskoj, a tako i nemaju previše dodira s problemima rodnog grada, u svojem evanđelju propovijedaju i o primjerice smanjenju rashoda lokalnih proračuna za plaće uhljeba na 15 posto prihoda, zaboravljajući pritom da je kod njih doma to i više od 30 posto. I dok Dubrovnik slavi rekord nezaposlenosti od 4,9 posto, pa i cijela Hrvatska kontinuirani rast BDP-a i smanjenje nezaposlenosti, Metković polako prestiže Grčku gdje je nezaposlenost 25 posto.

Diljem Hrvatske ove brojke nigdje se ne spominju pa tako građani ni ne znaju da u nedjelju  imaju priliku odlučiti o svojoj boljoj budućnosti ili će im uzor i dalje biti nezaposlenost, stagnacija, financiranje uhljeba i Grčka. 

Popularni Članci