VELIKI RASKOL SRĐA I MOSTA Kristić na izbore samostalno s Mostom, 'Srđevcima' prekipjelo zbog Barišića?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Most će na predstojeće lokalne izbore u Gradu Dubrovniku izaći sa samostalnom listom koju će predvoditi Maro Kristić, informacija je koju je danas obznanio Most. Osim toga, Kristić će biti i kandidat  Mosta za gradonačelnika Dubrovnika. Iz navedenog je razvidno kako Most na sljedeće izbore neće izaći s KLGB 'Srđ je Grad', a sve su glasnija šuškanja koja su i ovom informacijom potvrđena – riječ je o raskolu Mosta i  'Srđevaca'. 

I dok Kristić ide s Mostom, nositelj liste 'Srđevaca' je donedavni gradski vijećnik Ljubomir Nikolić, kako su najavili u svom današnjem priopćenju za medije.

'Most je narastao u stranku relevantnu na nacionalnoj razini, koja kao takva ima svoju publiku i u Dubrovniku. U tom smislu, odluka Mosta da izađe sa svojom listom i gradonačelničkim kandidatom u gradu Dubrovniku posve je legitimna. Most-ovi potencijalni birači lakše će se identificirati sa svojom listom, kao što će se potencijalni glasači SJG lakše identificirati s listom SJG,' naveli su, između ostalog, u svom priopćenju.

Ipak, među političkim krugovima u posljednje vrijeme naveliko se šuška o nešto drugačijim razlozima o prekidu ovog političkog braka. Tako od izvora bliskog političkoj opciji doznajemo kako KLGB 'Srđ je Grad' već dulje vrijeme nije podržavao djelovanje Mara Kristića koji je na lokalne izbore izlazio kao njihov gradonačelnički kandidat. Šuška se kako 'Srđevci' nisu podržavali njegove političke poteze, a kap koja je prelila čašu navodno je bila situacija oko izglasavanja (ne)povjerenja ministru Pavu Barišiću. Naime, Mostovi zastupnici, među kojima i Kristić, bili su suzdržani, a upravo je Kristić tada naglašavao kako Mostovci čekaju odluku Sveučilišta iz Augsburga o tome je li ministar Barišić autoplagijatom došao do doktorata. 'Srđevci' se nisu slagali s takvim stavom nego su tražili iskazivanje nepovjerenja o čemu su se i javno očitovali.

Ono što je u posljednje vrijeme zabrinjavalo 'Srđevce' je, nagađa se, odluka oko gradonačelničkog kandidata. Naime, ispred 'Srđevaca' se dosad politički najviše isticao upravo Kristić, kao gradonačelnički kandidat, gradski vijećnik, ali i jedini je iz te opcije koji je sjeo u saborske klupe. Tako se u političkim krugovima nagađalo kako su se svim silama trudili isprofilirati osobu koja bi ih predstavljala na predstojećim izborima, no nažalost nisu imali toliko istaknutog kandidata.

Za Kristića se vrlo često veže i karakteristika čestog mijenjanja stranaka i političkih opcija. Tako je bio član HSS-a, Laburista i 'Srđevaca', iz HDZ-a tvrde kako je bio i u njihovoj stranci, na samom početku političke karijere, a sada igra za Most. S obzirom na to kako se, po svemu sudeći, dogodio raskol između Kristića koji je često mijenjao stranke i 'Srđevaca' koji su uzrasli iz građanske inicijative, čini se kako bi njihova opcija sada mogla doživjeti nešto drugačiji zaokret. Nešto manje politički, a nešto više civilni.

Popularni Članci