Pravoslavni vjernici slave Badnjak

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pravoslavni vjernici slave Badnjak. Obilježava se paljenjem badnjaka, te okupljanjem obitelji za posnim večernjim stolom. Uoči Božića poslanicu je uputio poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Na Badnji dan muškarci odlaze u šumu kako bi našli badnjak, mlado hrastovo drvo koje pale u svojim domovima. Ono je ujedno i simbol drveta koje su, po usmenoj predaju, pastiri donijeli Mariji i Josipu da nalože vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus, objasnio je vinkovački paroh, protojerej stavrofor Predrag Azap. Običaji, kaže, imaju smisao zajedništva. Zajedničkim bdijenjem oko badnjaka obitelji čekaju ponoć ili jutrenje.

-'U našim crkvama i svetim hramovima se služi ili ponoćno bogosluženje ili jutarnje. Onda naši vjernici odlaze u crkvu na molitvu, da bi se po povratku iz crkve mirbožili. Dakle, ove riječi Mir Božji, Hristos se rodi koje svakom žele dobra, zdravlja i spasenja u narednoj godini', istaknuo je Azap.

Na Badnjak se peče i pečenica, pripremaju se i posebni kolači, a jedan od njih je i česnica. U nju se stavlja novčić, a vjerovanje kaže - tko novčić pronađe, pratit će ga blagostanje i bogatstvo tijekom cijele godine.

Pravoslavni vjernici sutra će proslaviti Božić. Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici naglasio je da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravde ne prestaju. Srbima koji tamo žive poručuje da nisu sami i zaboravljeni.-'Radujte se i budite u miru i slozi međusobnoj i sa svima ljudima. Budite u miru s našim svetiteljima i mučenicima', poručio je Irinej.

Pitanje i progon ćirilice 'koristi se kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj', kaže Irinej koji je kritizirao i odnos makedonskih te crnogorskih vlasti prema SPC.

Bogoslužja uoči Božića bit će održana u pravoslavnim Crkvama, a u zagrebačkoj Katedrali Preobraženja Gospodnjeg večeras se očekuje i premijer Zoran Milanović. Središnja svečanost proslave pravoslavnog Božića održat će se sutra u Vinkovcima, gdje se očekuju visoki dužnosnici. 

Popularni Članci