Predsjednik Srbije počasni građanin Trebinja, prosvjednici vikali 'Kosovo je Srbija'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić boravio je ove subote u Trebinju gdje mu je na svečanoj sjednici tamošnje Gradske skupštine uručena Povelja počasnog građanina Trebinja.

Nikolić je izrazio zahvalnost na uručenom priznanju te istaknuo kako će mu ova Povelja u budućnosti predstavljati obavezu da pomogne najjužnijem gradu Republike Srpske i cijeloj Hercegovini.

„Ovim ste mi jasno rekli da ću ovu Povelju nositi na leđima te ču morati uraditi za svoje Trebinje nešto što do sada još nitko iz Srbije nije uradio. Pratim kako se odvija život u Hercegovini, gledam na koliko je desetina tisuća stanovnika spala, kako se pojavila droga među našom djecom i vidim da je centar Republike Srpske otišao daleko od vas. Zato ću ja obećati kako će ubuduće investitori koji dolaze kod mene, pored Srbije, imati još jednu destinaciju – Hercegovinu“, rekao je Tomislav Nikolić prilikom uručenja Povelje.

 I dok dio građana nije krio oduševljenje potporom srbijanskog predsjednika, skupina pristalica Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj priredila je prosvjed. Pripadnici ove stranke iz Bileće stigli su u Trebinje kako bi prosvjedom izrazili nezadovoljstvo što je Povelja počasnog građanina dodijeljenja baš Nikoliću, koji je, prema njihovu mišljenju, izdao Vojislava Šešelja. Inače, prosvjed protiv Nikolića trebao se održati kod Crkvine, lokaciji poviše Trebinja, no tamošnja ga policija nije odobrila uz obrazloženje kako nije na vrijeme prijavljen.

“Izdao si Voju, sad izdaješ i zemlju svoju”, stajalo je na dva metra dugom transparentu s kojim su pristaše Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj dočekali pod platanama predsjednika Republike Srbije netom što je, postavši počasnim građaninom Trebinja pješke došetao do obližnjeg Trga slobode. No, Tomislav Nikolić na prosvjednike nije ni trepnuo.

Prosvjednici su vikali: “Šešelj je vojvoda!”, “Idemo na Kosovo!” i “Kosovo je Srbija!”

‘Znam da ste vi Hercegovci i ne ljutite se, ali ovi drugi mi se naljute kad im kažem kako su Bosanci. Samo znam da se Hercegovci ne ljute kad im kažem da su Hercegovci,’ rekao je Nikolić prilikom javnog govora okupljenom mnoštvu.


Građanima je otkrio i neke manje poznate detalje iz života poznatog pjesnika Jovana Dučića, koji se rodio u Trebinju, a čiji su posmrtni ostaci nakon što je preminuo 1943. Godine u SAD-u , 2000. godine preneseni i pokopani u Trebinju.

‘Možda vi to ne znate, ali njegova zaručnica Magdalena se prezivala Nikolić, Dučić je to krio. Kad ste mogli vratiti mrtvog Dučića u Trebinje, pošlo vam je za rukom dovesti i živog Nikolića,’ rekao je.
Osvrnuvši se na geopolitičke odnose Nikolić je istaknuo kako su u Srbiji shvatili da postoji BiH te da ne čine ništa kako bi upropastili šanse koje susjedna BiH ima. Trebinjcima je poručio da poboljšaju svoje odnose s Crnom Gorom, posebno gradom Nikišićem.

‘Bio sam prisutan kad su odvoženi posljednji pragovi s pruge Trebinje – Nikšić, i to ćemo da popravimo jer Srbija želi svako dobro Crnoj Gori i onome tko se naziva Srbinom, i onome tko se naziva Crnogorcem,’ istaknuo je Nikolić.

Naglasio je kako je Srbija u posljednjih godinu dana ubrzano radila na poboljšanju odnosa s Europskom unijom.

‘Vidjeli ste što smo sve uradili da bismo dobili pregovore s Europskom unijom. Nitko to nije očekivao za godinu dana. Vukli smo bolne poteze, ali već sam jednom rekao kako je to bol koju može zaliječiti samo jedan Caffetin. Oni koji se protive ovome što radimo nisu pravi Srbi je lokomotiva koja kreće ne smije se zaustavljati,’ rekao je Nikolić, dodavši kako je Srbija sklopila prijateljske odnose sa svim državama u regiji.

Iako Trebinje od Dubrovnika dijeli tek nešto više od 20 – tak kilometara, Nikolić se tijekom svog obraćanja Trebinjcima nije osvrtao na odnose s Hrvatskom. Kazao je kako ga Povelja počasnog građanina Trebinja obvezuje jer je to Grad u kojem je živio i radio sredinom sedamdesetih godina, u kojem je proveo najljepše tri od 37 godina sretnog braka i u kojemu je, u konačnici, začet i njegov najstariji sin.

‘Ovdje sam stekao puno dobrih prijatelja i Bošnjaka i katolika s kojima i danas njegujem dobre prijateljske odnose,’ zaključio je predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.
 

Popularni Članci