GUŽVA NA GRANICI: Hoće li državljani BiH radije u Neum na kupanje nakon 1. srpnja?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: LK/Dubrovački dnevnik
Bliži se 1.srpnja, dan kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a time službeno i završava razdoblje u kojemu su državljani Bosne i Hercegovine mogli bezbrižno ulazati u Hrvatsku s osobnom iskaznicom.

Prema pravilima Šengenskog sporazuma,kojega Hrvatska počinje primjenjivati, državljani tzv. trećih zemalja prilikom ulaska na teritorij članica EU moraju imati važeću putnu ispravu, radi unosa evidencijskih pečata pri prelasku vanjskih granica EU. Bosna i Hercegovina se nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU ako su nositelji biometrijskih putovnica, pa Republika Hrvatska neće zahtijevati vize za BiH putovnice. No, državljani koji nemaju biometrijske podatke morat će imati vizu za ulazak u zemlje članice Šengenskog sporazuma.

Nakon 1. srpnja ostaje na snazi važeća regulativa koja propisuje kako maloljetna djeca koja putuju u pratnji jednog roditelja, osim putovnice moraju imati pisanu suglasnost drugog roditelja, a ona koja putuju u pratnji tzv. trećih lica moraju imati pisanu suglasnost oba roditelja.

Novčana sredstva

Uz putne isprave, državljanima BiH na graničnim prijelazima provjeravat će visina sredstava potrebnih strancu za uzdržavanje, a propisani iznos je u protuvrijednost 100 € po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Ako stranac posjeduje ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Republike Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti 50 € po danu predviđenog boravka u Republici Hrvatskoj.

Lakše je u Neum

Građani BiH koji se pripremaju za ljetovanje pribojavaju se velikih gužvi i dugih čekanja na granici između BiH i Hrvatske, zbog rigoroznih i brojnih kontrola i zahtjeva carinika. Zbog komplicirane procedure i strožijih uvjeta za prelazak granice EU, očekuje se kako će mnogi građani BiH ovo ljeto za odmor i kupanje odabrati jedinom gradu na moru u BiH, Neum.

Turistički djelatnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke i vjeruju da će vrhunac sezone biti upravo srpanj i kako će ovaj grad profitirati od ulaska Hrvatske u EU. Pretposljednjeg vikenda u lipnju, građani BiH već pristižu u Neum iz svih dijelova zemlje, javljaju tamošnji mediji. Inače, ovaj turistički Grad raspolaže sa sedam tisuća kreveta u hotelima visoke kategorije, uz ostala odmarališta i privatni smještaj.

Dok Neumu bilježi dobre rezultate, gužve na graničnim prijelazima u blizini Dubrovnika već su u punom jeku i potrebno se naoružati strpljenjm i pripremiti za čekanje u koloni u ljetnim mjesecima, a posebno nakon 1. srpnja.  

Popularni Članci