KAKO IZGLEDA NOVO NORMALNO NA KRUZERU 'Krstarenja bi mogla biti trenutno najsigurniji odmor'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
CNN donosi priču turističke djelatnice Valerie Belardi koja se ukrcala na MSC Grandiosa, prvi kruzer koji je zaplovio nakon potpunog prestanka plovidbe brodova na kružnim putovanjima zbog pandemije koronavirusa.

Putovanje je obilježilo COVID testiranje, socijalna distanca, dezinfekcija ruku i provjera temperature, ali kako je Belardi rekla za CNN bilo je opuštajuće i ugodno, a što je najvažnije bez virusa.

Kompanija MSC nije potvrdila točan broj, ali je Grandiosa ukrcala navodno oko 60 posto putničkog kapaciteta koji inače iznosi preko šest tisuća ljudi.

"Mislim da bi trenutno krstarenja mogla biti najsigurniji odmor", rekao je Belardi, koji je vlasnica putničke tvrtke Vivere & Viaggiare Roma Pittaluga.

No MSC Grandiosa je usamljena u povratku na ovaj vid putovanja.

Američki centri za kontrolu i suzbijanje bolesti produžili su naredbu bez plovidbe kojom se zabranjuju krstarenje oko američkih voda barem do rujna 2020. godine. Princess Cruises također je otkazao plovidbu u regijama izvan SAD-a, uključujući Aziju, Karibe, Južnu Ameriku i Antarktiku, do sredine prosinca. Manje linije za kružna putovanja širom Europe ponovno su pokrenute, s različitim rezultatima. 

MSC Cruises jedna je od prvih velikih tvrtki koja je pokrenula velike brodove, a stručnjaci iz industrije kruzera to vide kao presudan test. Tako će Grandiosa biti pokazatelj kako se krstarenje može vratiti u 'novi svijet'.

Za kruzing industriju ulog je nevjerojatno velik. U proteklom desetljeću krstarenje je doživjelo veliki procvat, s 30 milijuna putnika u 2019. godini, stvarajući potražnju za većim, boljim, grandioznijim brodovima i industrijom od 150 milijardi dolara koja održava 1,2 milijuna radnih mjesta.

Taj eksponencijalni rast počeo je stvarati probleme sa zabrinutošću zbog prekomjernog turizma i utjecaja na okoliš. Potom se dogodila PR katastrofa od koronavirusa jer je bilo virusa  izbijanja virusa na brodovima.

Izazov je veliki posebno u kontekstu vraćanja povjerenja putnika koji bi trebali odlučiti putovati brodom.

Glasnogovornica CLIA-e Bari Golin-Blaugrund kazala je kako su uvjereni da će se krstarenje oporaviti jer se potražnja već vidi za godišnje odmore tijekom 2021. godine i kasnije. Ona ističe kako je većina krstarenja i dalje obustavljena što znači da se dnevno gubi do dvije i pol tisuće radnih mjesta.

"Do kraja rujna utjecaj na svijet bit će 77 milijardi dolara, 518 tisuća radnih mjesta i 23 milijarde izgubljenih plaća."

Direktor kompanije MSC Luca Biondolillo rekao je za CNN kako je jedan od putnika koji je dva puta testiran bio pozitivan na koronavirus pa su sve koji su bili s njim u istim kombijem odbili ukrcati na brod jer su bili u bliskom kontaktu.

To implicira prema njegovim riječima stroge kontrole koje vode ka uspješnom otklanjaju svakoga tko je COVID-19 pozitivan.

CNN navodi kako se MSC drži strogih pravila po pitanju organiziranih izleda u lukama gdje pristaju. Direktor kompanije navodi kako je jedna obitelj prekršila protokol te je odbijeno njihovo ponovno ukrcavanje. "Ti su ljudi riskrirali da ugroze odmore ostalih i njihovo zdravlje te zbog toga ne smije biti kršenja pravila."

Podsjetimo, MSC Grandiosa prvi je brod flote MSC Cruisesa koji je poželio dobrodošlicu gostima kao i prvi brod na kojem je uveden novi zdravstveni i sigurnosni protokol kompanije. Prvi gosti  uskrcali su se 16. kolovoza u Italiji. Svi članovi posade su posljednjih tjedana prošli stroge zdravstvene mjere koje su uključivale tri COVID-19 testa u različitim fazama kao i period izolacije prije početka rada na brodu. 

Popularni Članci