MOŽE LI LUĐE OD OVOGA? Srbi poručili da su 'božji narod', i iz Trebinja krenula povorka protiv vjerskih sloboda u Crnoj Gori

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot, Trebinje live
U Crnoj Gori se održavaju parlamentarni izbori, a kako bi se pokušalo utjecati na stav o tamošnjoj pravoslavnoj crkvi, s transparentima je krenula povorka iz Beograda, ali i iz Trebinja pod zajedničkim nazivom 'Ne damo svetinje'. 

Podsjetimo, dugotrajne tenzije oko pitanja pravoslavne crkve u Crnoj Gori intenzivirale su se nakon što je Crna Gora usvojila zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa odvajanje pravoslavne crkve Crne Gore od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Srbije, a kako bi, kako je tada kazao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, učvrstila svoj nacionalni identitet. Posebno je negodovanje izazvala najava kako bi crkve i samostani Srpske pravoslavne crkve mogli biti pretvoreni u državnu imovinu u Crnoj Gori. 

"Srpska pravoslavna crkva je među važnim instrumentima koje ideolozi koriste u velikosrpskom nacionalizmu protiv Crne Gore, njene nezavisnosti te nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta", mišljenja je Ðukanović.

Kako pišu srpski mediji, osim iz Beograda, povorka je krenula i iz Trebinja do spomen-kapele u Klobuku koja je podignuta u sjećanje na crnogorsko-hercegovačke jedinice koje su se 1915. godine borile s austrougarskim jedinicama. Kako pišu, 'vjernici su se tamo zaputili s trobojnicama i transparentima kako bi obranili srpske svetinje u Crnoj Gori'. Jedan od transparenata koji je krenuo iz Trebinja kaže kako je ovo 'Srpska Sparta', a radi se o terminu kojim srpski ultranacionalisti opisuju Crnu Goru. 

Dio pravoslavnih vjernika dočekan je u samostanu Svetog Ilije na granici između Srbije i Crne Gore, a episkop mileševski Atanasije Rakita poručio im je kako su 'božji narod'. 

"Pored nas, naša braća u Crnoj Gori bore se za očuvanje naših zajedničkih svetinja, bore se za povezivanje kontinuiteta u onome što je sveto i milom Bogu pristupačno, to je u srcu bića srpskoga, mi smo Božji narod", rekao je episkop mileševski Atanasije, a pišu srpski mediji. 

Popularni Članci