NE DRŽITE RAZMAK U BUTIZI? Ovaj ekperiment pokazuje kako se koronavirus širi prostorijom (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Sveučilište Aalto, Finski meteorološki zavod, Tehnički istraživački centar VTT-a Finske i Sveučilište Helsinki proučavali su kako se zrakom prenose izuzetno male čestice aerosola koje lebde zrakom nakon što izađu iz dišnih puteva kašljanjem, kihanjem ili čak i razgovorom.

Istraživači su modelirali scenarij u kojem osoba kašlje u prolazu između polica, poput onih koje se nalaze u trgovinama; u obzir su uzeli i ventilaciju. Svaki od četiri centara svoj je model izradio zasebno, koristeći iste početne uvjete, piše T portal.

I svi su oni dobili isti preliminarni rezultat: aerosolni oblak širi se i postepeno razrjeđuje. No, to može potrajati i nekoliko minuta.

'Netko zaražen koronavirusom može kašljati i hodati i za sobom ostavljati izuzetno male čestice aerosola koje nose koronavirus. Te čestice mogle bi završiti u dišnim putevima drugih ljudi u njegovoj blizini ', objašnjava docentica Sveučilišta Aalto Ville Vuorinen.

Istraživači su modelirali kretanje aerosolnih čestica u zraku, većih od 20 mikrometra. Kod suhog kašlja, tipičnog simptoma koronavirusa, čestice su obično manje od 15 mikrometra. Izuzetno male čestice ove veličine ne tonu odmah na pod, nego se kreću nošene zračnim strujama ili ostaju plutati na istom mjestu. Virus gripe A može naći i u najmanjim česticama, ne većim od pet mikrometra.

Eksperiment je simuliran pomoću superračunala, a zatim je napravljena i 3D vizualizacija rezultata.

'Preliminarni rezultati pokazuju da se treba držati preporuka koje kažu da treba ostati kod kuće i održavati fizičku distancu sa svima. Upute uključuju i kašljanje u rukav i brigu o dobroj higijeni ruku', kaže Jussi Sane, glavni specijalist Finskog instituta za zdravlje i dobrobit.

Popularni Članci