Njemačka ministrica obrazovanja lažirala doktorat

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Annette Schavan krivotvorila je doktorsku disertaciju prije pune 33 godine stoga joj je u srijedu oduzeta titula, donosi Večernji list.

Iako je Hrvatska često prozvana zbog lažiranja dokumenata, novi njemački skandal nadmašio je očekivanja i šokirao javnost. Naime, o plagijatu koji je prije 33 godine počinila Annette Schavan, u srijedu je javnost obavijestio dekan filozofskog fakulteta sveučilišta u Düsseldorfu Bruno Bleckmann. Der Spiegel javlja da su time okončana višegodišnja nagađanja o nepoštenom stjecanju doktorske titule jedne od uglednijih njemačkih konzervativnih političarki.

Ona su pokrenuta nakon što ju je prije nekoliko godina jedan anonimni bloger optužio da je varala u postavljanju teza doktorske disertacije. Schavan je dosad uspješno negirala takve optužbe, no jutros je komisija koja je oformljena na njezin zahtjev donijela za nju pogubnu odluku.

Analitičari smatraju da bi ovaj skandal mogao naštetiti i kancelarki Angeli Merkel. Ona je svoju prijateljicu Annette još 2005. postavila na čelo ministarstva obrazovanja i istraživanja, a sada navodno odbija potpisati njezinu smjenu.

Izvor: Večernji list 

Popularni Članci