Razorni potres jačine 7,2 stupnja pogodio Tajvan, ima mrtvih i zarobljenih u porušenim zgradama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: X
Tajvan je pogodio potres magnitude 7.4 stupnja, najjači u posljednjih 25 godina. Više zgrada je srušeno.

Potres je dobro zatresao zgrade i izazvao upozorenje za cunami za otoke u južnom Japanu i na FIlipinima. Televizijske postaje objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u gusto naseljenom istočnom gradu Hualienu, blizu epicentra potresa. Lokalni mediji prenose da u zgradama ima zarobljenih ljudi, a stigle su i prve potvrde o ljudskim žrtvama. Najmanje četiri osobe su poginule, a više od 50 je ozlijeđenih.

Potres, koji je izazvao prekid struje u glavnom gradu Taipeiju, dogodio se u 7 sati i 58 minuta po lokalnom vremenu na dubini od 15.5 km kod južne obale Tajvana, izvijestila je državna seizmološka služba. Potres se osjetio u Šangaju u Kini, rekli su očevici. Kineski mediji navode da se osjetio i u Fuzhou, Xiamenu, Quanzhou i u Ningdeu u pokrajini Fujian.

Naknadna podrhtavanja tla i dalje se osjete u Taipeiju, a dosad ih je bilo najmanje 25, navode stanovnici. Više od 87.000 kućanstava je ostalo bez struje a brzi željeznički vlakovi su zaustavljeni. Južni tajvanski znanstveni park, u kojem je nalazi važan proizvođač poluvodiča, izvijestio je da tvrtke posluju normalno. I taj tehnološki gigant je priopćio da se proizvodnja odvija neometano.

Državna novinska agencija navodi da se radi o najjačem potresu od 1999., kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7.6 u kojem je poginulo oko 24.000 ljudi a uništeno ili oštećeno 50.000 kuća, donosi Večernji list.

Popularni Članci